Rodinný dům kombinující prvky moderní a tradiční architektury

Romana Nováková
3. Únor 2017

   Lokace budovy často diktuje její návrhy, a když tyto prvky neodpovídají vizi klienta, musí být architekti kreativní a najít způsob, jak dosáhnout dokonalé rovnováhy. Rodina v polském Krakově uložila řadu přísných požadavků pro stavbu rodinného domu a takto to dopadlo! 

 

   Rezidence nacházející se v horské oblasti musela sledovat řadu stavebních požadavků. Šikmé střechy musí být pod minimálním úhlem 37 stupnů, stejně tak okapy. To zajistilo tradiční vzhled, který protiřečí přání klienta pro moderní, městský domov. 

 

   Mobius Architekts měli na starost projekt a jejich řešením bylo vytvořit design, který sleduje předpisy, ale zároveň je jedinečný a moderní. Jinými slovy, měli v plánu navrhnout  hybridní dům, který kombinuje tradiční a moderní architekturu.

 

   Dům rozléhající se na 860 metrech čtverečních je rozdělen do tří úrovní. "Bílé paže" objímajíc vytváří řadu teras a napůl otevřených prostorů. Jeho archotektonické detaily jako jsou tyto, pomáhají stavbě stát a zároveň dodávají moderní vzhled na kterém majitelé trvali. 

 

   Interiér je moderní a elegantní. Obývací prostor se nachází v přízemí a má přístup na prostornou terasu. Obsahuje všechny hlavní společenské prostory, jako je jídelna, kuchyň, obývací prostor, atd. Volně stojící krb zahřívá atmosféru a spojuje tyto prostory.  

 

   Prosklené stěny  zajišťují, aby sociální prostory získaly dostatek přirozeného světla a také může být zevnitř vidět panoramatický výhled na hory a okolní krajinu. Umělé osvětlení je jemné a elegantní ve formě sochařských stropních svítidel, zátoky osvětlení a dalších typů zvýrazňující osvětlení. Do nejvyššího patra se dostane jen omezené množství přirozeného světla kvůli malým oknům a šikmé střeše. Nicméně, interiér je jednoduchý, čistý a transparentní.