Rodinná vilka ztělesňující ideál bydlení

Anna Dlouha
8. Září 2016

Austrálie je plná překvapení – krásná příroda, rozmanitá květena, zajímavá zvěř a velkolepá architektura ztělesňující ideál bydlení.  Přestože by si fauna i flóra zasloužily pozornost, my tu svou věnujeme architektonické stavbě na západě Austrálie.


 

Na západním pobřeží se nad své okolí vypíná majestátní vilka. Přestože již čelní strana se svým kamenným obkladem zaujme na první pohled, zadní část domu Vás, jak se říká, dostane do kolen. Vilka Vás totiž zavede do architektonického nebe. Dřevěný strop zaštiťuje venkovní terasu a volně se prolíná do vlastní stavby. Vytváří tak jakési prosklené atrium, které plní úlohu společenské místnosti začínající obývacím pokojem.

 

Venkovní terasa nabízí to pravé ořechové pro luxusní odpočinek i posezení s přáteli. Nechybí mořený zahradní nábytek, série polštářků a nedaleko umístění plavecký bazén. Skrz terasu se dostaneme do již zmíněné společenské haly. 

Obývací pokoj oděný do přírodních barev a materiálů pokračuje v přírodním rázu. Není tedy s podivem, že je sedací souprava v kůži, že se na polštářcích nachází květinový detail, že na stěně visí obraz s motivem stromu, a že se krb dostal do kamenného objetí.

 

Na obývák navazuje kuchyň s jídelnou. V jídelní části stojí za zmínku velkolepý kuchyňský ostrůvek, jenž se díky šesti k němu umístěným židlím řadí mezi ty rozměrnější. Počet židlí u ostrůvku navíc poukazuje na další využití tohoto kousku nábytku – domácí bar. Celá kuchyň je laděna do panenského tónu. Zajímavým detailem je prosklená plocha za skříňkami kuchyňské linky. Užití tohoto prvku umožňuje náhled do zahrady. Kromě toho vnáší do prostoru měkké světlo.

 

Společenské prostory zůstaly skutečně doménou pouze prvního podlaží, druhé se může pyšnit ukázkovou sérií soukromých pokojů – od manželského až po dětské. Vybavení jednotlivých pokojů lahodí minimalistickému a romantickému oku. Dominantou druhého patra je bezesporu balkón, jenž se nachází nad venkovní terasou a nabízí výhled na celý pozemek i okolí.