Revoluce v malých prostorách

Anna Dlouha
8. Březen 2016

V pražských Kbelích žije pan Vladimír již nějaký ten pátek. Garsonka se stala jeho domovem. Pro jednoho člověka je garsonka tak akorát, avšak pan Vladimír je pyšným otcem desetileté Mariánky, kterou si bere na víkendy do střídavé péče. Když ale garsoniéru sdílí otec a dospívající dcera, je potřeba udělat úpravy. S žádostí o pomoc, se pan Vladimír, obrátil na dvojici Martina Pištěláková a Lukáš Lipert (Martina-design.cz).


 

Původně byla garsonka vybavena velkou manželskou postelí, což z počátku nevadilo. Když se Mariánka začala přibližovat desátému roku, rozhodl se otec udělat krok kupředu a dceři zajistit, v rámci bytových možností, soukromí a osobní prostor.

 

Zásadním problémem původního bydlení bylo špatné uspořádání jednotlivých „místnosti“. Kuchyňská linka byla na tak malý prostor zbytečně velká, čímž „utiskovala“ ostatní nábytek a zbytečně zaplňovala drahocenné metry čtvereční. Stavebně došlo pouze k malým úpravám – nové omítky a nátěry. Poté bylo na řadě funkčně, přesto stylově, vybavit jednu místnost. Architekti se rozhodli, že i do tak malého prostoru vtěsnají dvě postele, pracovnu, gauč, obývací stěnu, kuchyňskou linku a jídelní stůl – Světe div se, všechno se to vešlo!

Celý interiér byl vlastně navržen mobilně a to včetně světel, která se dají polohovat a naklápět dle potřeby. Šikovné tesařské ruce zhotovily většinu nábytku. Při výrobě měli na paměti potřebu vyrobit funkční nábytek. Z toho důvodu se dá téměř veškeré vybavení různě polohovat, naklápět, naklánět, vysouvat…

 

Materiálově se vybavení pokoje pohybuje mezi laminem a OSB, kdy právě lamino je dominující. Dveře na skříni a jídelní stůl „narušily“ tuto laminátovou jednotu, neboť byly vyrobeny z OSB. Protože OSB patří mezi drsný masivní materiál, došlo k jeho zbroušení a nalakování. Zejména stůl tyto úpravy, z hlediska praktičnosti, doslova vyžadoval.

 

Nyní se u něho dá bez problému stravovat a také ho poté utřít.

Dva materiály, dvojí využití skříní. Ty, které jsou zhotovené z lamina, ukrývají překvapení v podobě dvou postelí. Systém výklopných postelí je opravdu jednoduchý. Dokonce tak, že i malá desetiletá Mariánka dokáže bez problémů postel vyklopit, aniž by přišla ke zdravotní újmě.

 

Skříně z OSB pak poskytují dostatek úložného prostoru a malou pracovnu. Suma sumárum, když se všechny skříně pozavírají, vypadá pokoj čistě, útulně a zkrátka domácky.