Restaurace "pod úrovní"?

Zuzana Kysučanová
14. Duben 2018

Projekt: Zahrádka restaurace Peppino

Místo: Pacov

Realizace: 2015

Architekti: Ateliér 111 - Lukáš Smetana, Barbora Weinzettlová, Jiří Weinzettl


 Zajímavý koncept venkovního posezení umístěného vedle restaurace, který na první pohled připomíná oplocenou zahradu, jež je jakoby oázou ne v poušti, ale v šedi asfaltu. Celý projekt vznikl na požadavek návrhu protipovodňového opatření, aby došlo k zamezení průniku vody do útrob restaurace oknem.

 

Architekti z Ateliéru 111 se s odhodláním a kreativitou pustili do navrhování a výsledek je naprosto okouzlující. Čtyřstranný polygon, svým tvarem připomínající fazolku, využívá prostoru mezi stávajícími objekty, který je postaven pod hlavní úrovní terénu. Kolemjdoucí si jistě často říkají: „Zde musí být bazén“. Po nahlédnutí jsou ale příjemně překvapeni, místo bazénu se přesunou do nového prostoru.

 

Oplocení zahrádky je dvojité a neobvyklé. Skládá se z venkovní nepropustné vrstvy a vnitřní vrstvy, která je také nepropustná a doplněná dřevěnými lamelami. Důležitým prvkem je ovšem výplň vrstev. Jedná se o zem vysázenou rostlinami (zhruba 1 metr nad okolním terénem). Zbývající místo v meziplášti pod květinami je využito pro technické zařízení a jako skladovací prostor.

 

Restaurace, nacházející se v suterénu přilehlé budovy, i zahrádka jsou ve stejné úrovni. Opláštění vytváří akustickou stěnu, která se ladně vlní po podlaze. Vy si tak můžete užít klidu a odděleného prostoru od okolní rušné ulice a vychutnat si každé sousto naplno pod širým nebem.

Pro názornost a lepší představu je zde vyobrazen půdorys a řez, kde je viditelný tvar a zapuštění zahrádky. Dále je vyznačena i velikost původní dispozice pro její vyprojektování.

Výsledná realizace se podařila ateliéru 111 na výbornou. Dokázali, že i zdánlivě malá a nepraktická proluka mezi budovami, se může využít na maximum s ladností a vtipem. A že nemusí být pouze hmotně zastavěna, ale naopak i vzdušně odlehčena. Zároveň se „oživil“ a zazelenal rušný prostor, kam se budete rádi vracet a utíkat před hlučnou realitou.