Residence v Kanadě plná denního světla

Romana Nováková
29. Duben 2015

   Residence Holy Cross je zajímavá svou strukturou, nachází se v Montrealu v Kanadě. Z jedné strany vypadá jako obyčejná stavba zapadající do okolí, na druhé straně vyčnívá současným trendem. To se povedlo týmu Thomas Balaban Architekt. Strategií bylo aby zůstal exteriér a fasáda jednobarevný pro splynutí s okolím, aniž by bylo obětován chrakter projektu. 

 

   Fasáda byla navržena s použitím hliníkového plášťě, využívajícího přírodní barvy. Ploché betonové panely byly použity kolem dveří a oken, i ty byly natřeny, aby odpovídaly okolí.  

Interiér je jednotný s bílými stěnami a leštěnými betonovými podlahami. Aby se sem dostalo velké množství přírodního světla, přeorganizovali rozvržení domu. 

Odstupňování venkovního nádvoří bylo umístěno ve středu domu. Všechny pokoje mají přístup do tohoto centrálního prostoru, což přispívá k účinnému přirozenému větrání po celém domě a světlo se dostane i na nižší úrovně. 

Rezidence byla dokončena v roce 2014. Celková obytná plocha je 300 metrů čtverečních.

Kuchyň je součástí hlavní otevřené oblasti. Skládá se z dvou částí. Jednou je ostrůvek, který nabízí úložný prostor a prostor pro vestavěné umyvadlo. Také barevně kontrastuje se zbytkem a tím zahřívá okolí.  

Koupelna odráží jinou náladu. Najdeme zde tmavší, opakující se grafické vzory. I ty jsou ovšem jednoduché a moderní jako zbytek domu. Průhledné skleněné příčky napomáhají sladit prostor se zbytkem pokojů.