Renovace rodinného domu v Montrealu

Pavla Kubu
27. Duben 2018

Autor: La SHED architecture, Yannick Laurin, Architect, lashedarchitecture.com

Lokace: Montreal, Canada

 

Dům, nacházející se v samém srdci čtvrti Villeray, prošel v nedávné době důkladnou rekonstrukcí, při níž ztratil většinu svých původních charakteristik a byl transformován do krásného rodinného domu pro dva dospělé a dvě děti.

 

Fasáda budovy byla v minulosti několikrát předělávána, což znemožnilo její restaurování. Projektanti se proto rozhodli vytvořit moderní fasádu, která by se snadno integrovala s okolními domy. Jako materiál byly zvoleny tmavě barvené hliněné cihly.

 

Servisní prostory domu (skříně, koupelna, úložné prostory) tvoří kompaktní blok. Nacházejí se hned u vchodu a oddělují vestibul a obytné místnosti. Za tímto blokem se návštěvníkovi otevřou společné prostory domu v celé své kráse. Kuchyně je organizována kolem dvou ostrůvků orientovaných směrem do obývacího pokoje, které jsou pokryté tenkým plechem z nerez oceli, čímž interiér projasňují. Obývací pokoj je propojen s kuchyní a těží z dvakrát vyšší výšky stropu, díky čemuž proniká světlo z prvního patra až do přízemí.

 

Zajímavým a výrazným prvkem v interiéru jsou úzké dřevěné laťky, jež na jedné straně obývacího pokoje tvoří knihovnu a skrývají schodiště a na té druhé jsou mostem i zábradlím a návštěvníkovi umožňují nahlédnout do prostoru kanceláře. Nad schodištěm se nachází chodba, ložnice a hlavní koupelna. Koupelna vyniká množstvím přirozeného světla, které se odráží od bílých keramických stěn. Zajímavé sú také - volně stojící vana a velké zrcadlo. Podlaha je tvořena černou mazaikou. Kontrastem k všudypřítomné bělosti koupelny jsou horizontální povrchy z masivního dřeva.

 

Při rekonstrukci byla odstraněna část prvního patra domu a byla přetvořena na terasu. Zároveň vznikl prostor pro zahrádku s přirozeným světlem a majitelům se otevřel výhled do ulice. Součástí exteriéru je též garáž umístěná v dřevěném bloku, který vyčnívá z vnitřní strany domu. To umocňuje dojem kontinuity mezi vnitřními a vnějšími prostory, který je zdůrazněn také dřevěnou podlahou, jež přechází z kuchyně na venkovní terasu.