Renovace městského domu v Antverpách

Pavla Kubu
28. Červenec 2018

Krásný buržoazní dům v belgických Antverpách potřeboval nutně přizpůsobit požadavkům současného bydlení a potřebám klienta. Architekti sem chtěli dostat více denního světla a vytvořit přirozenené spojení se zahradou. Dalším důležitým úkolem bylo zachovat funkci i buržoazní jas čelní historické fasády. Projektu se chopilo belgické architektonické studio SCULP [IT] a sami posuďte, jak se mu požadavky podařilo splnit.

 

Během rekonstrukce byla zadní část domu zbourána, aby mohlo být nově vzniklé přízemí přímo propojeno s exteriérem. Původní zdi nahradila obrovská otočná okna, která v dolní části umožňují přístup do zahrady a krásný výhled z horních pater domu.

 

V přízemí domu najdeme kuchyni s jídelním stolem, dále skladovací prostory a garáže. Jedním ze zajímavých prvků je luxusní podlaha z leštěného betonu, která přechází z kuchyně až na venkovní terasu. Stolové desky jsou taktéž provedeny v betonu. Celý kuchyňský ostrůvek je možné v případě potřeby přemístit na terasu a pohodlně si tak užít letní grilování.

 

Po sněhově bílých schodech se dostaneme do prvního patra, v jehož staré části najdeme jídelní kout a posezení s výhledem do zahrady. Do nové části prvního patra byla umístěna domácí kancelářVe druhém, třetím a čvrtém patře se nachází vždy dva prostorné pokoje s koupelnou. Nové koupelny jsou provedeny ve starém stylu, ale s využitím moderního přístupu. 

 

Dle našeho názoru se architektům v tomto případě opravdu podařilo proměnit historickou budovu v moderní plnohodnotný domov. Ačkoliv nedošlo k rekonstrukci celého stavení, lze přesto konstatovat, že provedené změny mají obrovský pozitivní dopad na způsob bydlení v tomto domě.