Relaxujte dle inspirace z pobaltských zemí

Luci Bečková
14. Červen 2021

        V dnešní uspěchané a stresem nabité době je relaxace často opomíjenou součástí našeho života. Přestaňte se vymlouvat, že nejbližší wellness centrum je až ve vedlejším městě nebo že je drahé. Užívejte si v pohodlí domova!

 

        "Přes 20 let jsme stavěli sauny všude. Do sklepa, na půdu, do každého volného místa jsme vyprojektovali "dobrou“ saunu. Dnes ovšem pojem “dobrá sauna“ vidíme trochu jinak…"

       

        Takto "vyrostla" česká firma Kylpyla, s. r. o., dodávající na český a slovenský trh zahradní saunové lázně, netradiční sauny, finské koupele či originální grilovací sruby a luxusní zahradní domky, to vše pouze z prvotřídních Skandinávských materiálů.

 

        Saunování je jejich vášní, a proto strávili nějaký čas ve Finsku a Lotyšsku a tam jim naplno došlo, že sauna není jen designový spotřebič, kde kamna generují teplo prospěšné pro organismus. Sauna není pouze prohřívárna. Neméně je to i relaxační část a ochlazovna pod širým nebem, protože čerstvý vzduch hraje v saunování stejně důležitou roli jako prohřívárna samotná. Sauna je chrám očisty těla i duše současně - komplexní péče o celé naše fyzické a duševní "já". 

                         

                                          Rozmarné léto po Finsku aneb dřevěné koupací sudy

 

        Ať už jste romantická povaha nebo střízlivý praktik, zaručeně oceníte tento koupací sud. Jsou geniální svou jednoduchostí a nenáročností obsluhy - prostě zatopíte a za 2 hodiny si dopřejete neskutečnou koupel pod širým nebem. Svým naturálním vzezřením se skoro nechce věřit, že tento typ lázně pochází ze severu... zkuste ale koupel například když sněží a poznáte, proč ji finové tak milují!

 

        Severský smrk, vnitřní plastová vložka pro minimální údržbu a dlouhou životnost, kulatý nebo oválný tvar 1600-3000 mm až pro 15 osob, vnitřní nebo venkovní topení na dřevo - to jsou základní charakteristiky koupacích sudů značky Kylpyla.

 

                                                 

                                                              Sudové sauny, oválné sauny

 

        Sudová sauna se díky svému tvaru, který minimalizuje objem vyhřátého vzduchu stala v mnoha zemí světa jednou z nejoblíbenějších typů venkovních saun. Saunování v přírodě s výhledem do zahrady nebo na Vaše jezírko je opravdovým zážitkem, který může být ještě více umocněn klasickým vytápěním na dřevo. Vybírat můžete z více velikostí, u těch větších je v nabídce i praktická varianta s odpočívárnou.

 

 

        Elegantní a zároveň vysoce efektivní tvar poskytuje maximální využitelnost prostoru bez zbytečného vyhřívání vzduchu v rozích u stropu a současně stabilitu, která je dána klasickým obdélníkovým půdorysem. Kapacitně je navržen pro pohodlí až 6 osob, takže je vhodný nejen jako soukromá rodinná sauna, ale současně může být využíván jako komerční objekt i pro zákazníky horských chat, hotelů a kempů. Ti jistě ocení možnost instalace "domku" i bez stavebního povolení.

 

                                         

                                                            Ať žijí ručně vyráběné kuriozity!

  

        Tato nádherná netradiční sauna je vyrobena z více jak 2500 kusů ručně opracovaných malých dřevěných šindelů, které tvoří dokonalou izolaci. Kromě stylového topení dřevem můžete tedy volit i elektrická saunová kamna bez obav o  energetickou náročnost. Iglusauna je prostě opravdovým originálem s nenapodobitelným designem. Je dodávána ve 3 variantách - nejmenší model Single, o půdorysu 2300 mm pojme 4 sedící, respektive 2 ležící osoby, prostřední Iglusauna Double je rozšířena o prostornou odpočívárnu a největší model Triple má i vstupní zádveří.

 

        Firma Kylpyla sbírala zkušenosti z kolébky saun ve Finsku a v pobaltských zemích, jako je Lotyšsko, kde má původ pravá ruská banja. Sauna nemá být jen designově krásná dřevěná místnost s prosklenou stěnou v koupelně, ale celek, který Vám svým duchem a nenapodobitelnou atmosférou umožní přijít na jiné myšlenky, vypnout, relaxovat.

 

        Sauna, nebo banja, má být jeden ucelený prostor, který se skládá z prohřívárny, místnosti pro relax a z ochlazovny, která je většinou umístěna venku, protože pobyt na čerstvém vzduchu je pro saunování stejně důležitý, jako sauna sama. Tento koncept navíc umožňuje saunování i v jarních a letních měsících, kdy tato relaxace dostává zcela jinou dimenzi.