Rekonstrukce půdy na Smíchově ve skandinávském stylu

Pavla Kubu
16. Listopad 2015

Autor: Uhlík architekti

Velikost: 2 byty, každý o rozloze cca 115 m2

 

Tato zdařilá půdní vestavba ve skandinávském stylu je dílem tří čerstvých absolventů architektury, kteří po dokončení studií museli řešit otázku bydlení v Praze. Vzhledem k tomu, že neoplývali v době výstavby zrovna velkorysými finančními prostředky, byla pro ně podstatná finanční nenáročnost celého projektu. I za těchto podmínek se jim povedlo v půdním prostoru domu z 50. let vybudovat dva byty, které zaujmou především velkorysým, světlým a vzdušným interiérem.

 

Dispozičně je byt řešen jako jeden velký otevřený prostor, který má dvě výškové úrovně. Na jednotlivé celky je členěn pouze nově vybudovanými vikýři, vestavěným boxem s wc a koupelnou a rozdílnou výškou podlah. V nižším podlaží se nachází kuchyně spojená s jídelnou a obývacím pokojem, ložnice a koupelna. Po otevřeném schodišti se dostanete do horní části bytu, kde chodbou vybavenou úložnými prostory dojdete do pracovny. Na tu navazuje terasa, jež bude v budoucnu pravděpodobně využita jako další ložnice.

 

Interiéru dominuje především dřevo, z něhož je vyrobena podlaha, schodiště vedoucí do patra i okenní výplně. Nelze zapomenout na přiznané nosné trámy, které celému prostoru dodávají osobité kouzlo. Nábytek i dekorace se nesou zcela ve skandinávském duchu v přírodních materiálech a zemitých barvách. Jsou doplněny živými květinami na okenních parapetech, které sem vnášejí život a energii. Červená komoda postavená u zdi kousek vedle schodiště je příjemným výrazným prvkem v jinak světlém a barevně neutrálním prostoru. Zajímavým doplňkem je také houpací síť zdůrazňující otevřenost a vzdušnost tohoto půdního bytu. Celkovou atmosféru dokreslují povrchy stěn a stropů, které jsou natřené v šedomodrém odstínu.