Rekonstrukce pražského bytu v odstínech šedi

Magdaléna Nečasová
5. Květen 2015

Rekonstruovaný byt se nachází v ulici Jugoslávských partyzánů v pražských Dejvicích. Autory rekonstrukce je studio OOOOX, jež se zabývá designem interiérů, kde architekti pracují s unikátní souhrou tónovaných barev a jedinečných prvků.

 

Co se barevného řešení bytu týče, celý interiér je laděn ve škále od bílé, běleného dřeva na dřevěných podlahách a nábytku, přes teplou šedou na stěnách a černou na schodišti a detailech.

 

Právě zmíněné zavěšené schodiště může být považováno za jakousi dominantu, jež rozděluje interiér bytu do více pomyslných rovin. Tohle schodiště odděluje společenskou a klidovou zónu.

 

Jak již bylo řečeno, spodní patro je společenské. Odehrávají se zde veškeré činnosti, jako je setkávání členů rodiny a příjem návštěv. Nachází se zde obytná kuchyň, nebo chceme-li obývací pokoj s kuchyňským koutem. Horní patro je považováno za soukromé.  Jedná se o intimní zónu, kde je umístěna ložnice, koupelna a toaleta

Podlaha i kuchyňský stůl jsou ze stejného materiálu - běleného dřeva

 

Kuchyňská linka, židle i doplňky v tmavších odstínech kontrastují se světlými tóny podlahy, stolu a vybílených stěn.

V části mezi obývacím prostorem pokoje a kuchyňským koutem se nachází dřevěný stůl pro 6 lidí, ze kterého je krásný výhled na terasu a město.

Obývací kout je výborně řešen spolu s televizí, která je "schovaná" v prostorech po schodištěm. Šedý vzhled sedací soupravy krásně koresponduje s šedavým motivem prostého betonu, jež je dodržován na stěně s televizí a krbem. Sedačka je orientovaná na televizi, krb a na terasu. Kout je oživen vestavěnou knihovnou s bílým nátěrem. Právě bílá barva umožňuje knihovně splynout se stěnou, na kterou pozvolna navazuje. 


Na této fotografii můžeme vidět unikátní souhru barev a prvků s jimiž architekti ze studia OOOOX pracují. 

Pod schodištěm se nachází velmi originálně řešené prostory ke skladování vína. Právě tyhle nenápadné, ale zároveň moc hezky řešené detaily dodávají tomuto bytu své kouzlo. 

Velkou výhodou ložnice je střešní okno, jež poskytuje proslunění celému pokoji. Úložné prostory jsou zajištěny vestavěnou skříní, což nenarušuje jednoduchý ráz pokoje a jeho vnitřní uspořádání. 

Koupelna je přístupná z ložnice a opět respektuje barevné odstíny zbytku bytu. Černobílý vzhled a motiv prostého betonu je oživen dřevěným nábytkem a velkou bílou keramickou vanou.