Rekonstrukce historické stodoly ve švýcarských Alpách

Pavla Kubu
1. Leden 2016

Tentokrát bychom Vám rádi představili krásnou a citlivou rekonstrukci více než 200 let starého stavení ve švýcarských Alpách. Dům byl v minulosti využíván jako stodola, která sloužila k ustájení krav v zimním období a také pro sušení sena a obilí. Architektům z architektonického studia Alp’Architecture Sàrl se podařilo zachovat ducha historického stavení a zároveň dokonale uspokojit potřeby moderního bydlení. Vytvořili tak útulný třípatrový domek, z kterého lze vycítit úctu k tradici i respekt k okolnímu prostředí.

Noví majitelé nemovitosti si přáli navrátit stodole její původní podobu. To se jim nakonec podařilo s pomocí dobových fotografií a také díky citlivému přístupu architektů. Všechny truhlářské prvky byly vyrobeny na míru přesně tak, jak byly použity v původní stavbě před tím, než postupem času zchátrala.

 

Také téměř všechna okna byla umístěna na místa původních otvorů. Jedinou výjimku tvoří prosklení severní fasády, které umožňuje přirozenému světlu vstoupit do prostoru schodiště spojujícího všechna tři podlaží domu.

Interiér je z velké částí obložen dřevem, které zde navozuje pocit tepla a vytváří příjemnou atmosféru horského domova. Tu ještě umocňuje dřevěný nábytek a kuchyňská linka provedená ve stejném odstínu jako obklady stěn.

 

Hřejivou útulnost vnášejí do obytného prostoru nejrůznější kožešiny, koberce a polštářky v zemitých odstínech. Do interiéru se povedlo v podobě stylové dekorace začlenit i různé původní artefakty použité v původní stodole.