Rekonstrukce bytu ve funkcionalistickém domě v Brně

Pavla Kubu
10. Květen 2018

Autoři: Ing. arch. Ondřej Švancara, Ing. arch. Libor Urbánek

Lokace: Brno, Královo pole

 

Tento krásný byt těží již pouze ze svého umístění v malobytové výstavbě projektované ve 30. letech 20. století architektem Josefem Poláškem. Architekti Ondřej Švancara a Libor Urbánek se tedy rozhodli maximálně využít ducha místa a zachovat co nejvíce z původní dispozice. Největší inspirací pro ně byla doba 30. let minulého století a samozřejmě životní styl obyvatelky bytu - studentky teatrologie.

 

Nejvýraznějším prvkem v interiéru, který každého návštěvníka ihned zaujme, je bezesporu károvaná šedobéžová keramická dlažba. Plní nejen estetickou funkci, ale zároveň opticky odděluje prostor chodby a kuchyně od obytné části bytu. Je využita také v jinak nenápadné koupelně laděné do bílé barvy, které dodává jiskru a může zde vyniknout v celé své kráse.

 

V obývacím pokoji a v ložnici byla položena dubová dřevěná podlaha, která celý prostor zatepluje. Spolu s nábytkem z týkové dýhy je tak v příjemném kontrastu se zbytkem interiéru, který je laděn spíše do světlých a šedých tónů. Také je třeba vyzdvihnout kuchyňskou linku, která využitím dvou různých povrchových úprav - týková dýha a lesklý bílý laminát - spojuje hlavní obytný prostor v jeden vzájemně komunikující celek. Ložnici, která slouží zároveň jako malá pracovna, oživuje barevná závěsná knihovna. Jejím protipólem je bílá skříňová stěna, skrze níž se do místnosti vstupuje.

 

V interiéru hrají důležitou úlohu také nenápadné detaily jako např. kulatá okénka ve dveřích, chromové doplňky či keramické vypínače a zásuvky, které nás odkazují zpět do minulosti. Oblíbeným kusem nábytku, které dotváří charakter celého prostoru,  jsou výrobky známé nábytkářské firmy TON, které zde našly své využití kuchyni u jídelního stolu i ve vstupní chodbě v podobě stoličky laděné do červené barvy.