Rekonstrukce bytu v secesním domě

Ondřej Bělica
21. Listopad 2018

Architekti ze studia OOOOX stáli před nevšední a náročnou rekonstrukcí, která měla za cíl propojit dva byty v jeden. V době normaiizace byl totiž původní byt necitlivě rozdělen na dvě obytné buňky. Těžištěm celého návrhu je kombinace původních dochovaných prvků a současného designu. Součástí tvorby interiéru bylo také obnovení a doplnění velkého množství originálních stavebních prvků. Celý obytný prostor je proveden v bílém odstínu. Stěny tak tvoří světlé pozadí pro současné designové objekty. Ty fungují v prostoru jako dominantní prvky, které jsou rozesety po celém prostoru. Tento přístup dokazuje vysokou míru respektu ke stávajícím aspektům, a zároveň cit pro estetiku současného bydlení.

 

Výsledek je důkazem. Podívejte se sami!

 

Světlý převýšený prostor je plný kvalitních designérských kousků. Zastřešujícím prvkem společenské místnosti tvoří velkorysé svítidlo, skládající se z černých lamp a přiznané kabeláže. Bílá podlaha dodává všem předmětům ostré okraje, objekty tak vystupují do prostoru ještě výrazněji.

Kuchyně se skládá ze tří hmot. Nejvýraznější z nich je monolitická betonová pracovní plocha, která funguje jako samostatný prvek prostoru a otevírá se tak do svého okolí. Skvělé je prostorové propojení  kuchyně - jídelna - obývací část. 

Jídelní stůl je vyroben z masivu a pečlivě vybrán podle své přírodní kresby a prasklin. Stůl může být osazen až 10 židlemi.

Bělost interiéru je místy doplněna nástěnnou malbou.

Zrcadlo na konci vstupní haly prostor prodlužuje a  zvyšuje také množství denního světla uvnitř bytu. Chodba tak dostává úplně novou perspektivu.

Do pracovny se vstupuje s obytného pokoje a je odělena posuvnými dveřmi do pouzdra, které byly nově zabudovány do stěny. Vedle sklápěcího pracovního stolu se tyčí vysoká dřevěná knihovna. Rozmanitý rast polic reaguje na rodílné rozměry knih. Z pracovny se dostaneme do šatny i do hlavní ložnice.

Vybavení koupelny daleko přesahuje zažitá cliché. Důležité je nové tvarosloví užitých prvků.

Věnujte zvýšenou pozornost při výběru všech předmětů!

Autoři se původně snažili o zachování oškrábaných omítek jako jedinečné nástěnné kresby. Kvůli novým elektro rozvodům museli z tohoto nápadu upustit. Nádech tohoto plánu se projevuje v nástěnné malbě nad postelí.

Dopřejte si koupel přímo v ložnici!