Realita nebo fikce

Zuzana Kysučanová
29. Říjen 2015

Projekt vznikl v dílně architekta Daniela Iserna, který navrhl vizi domu umístěného ve svažitém terénu svěží přírody. Moderní tvary a styl pěkně zapadají do stromového porostu a oživují terén. Šedé odstíny evokují pocit pohledu na skalní útvary. Vše do sebe zapadá s nenásilným příjemným dojmem.

 

Architekt navrhl jak exteriér stavby, tak i její interiér. Společnost DesignRaum se poté postarala o její reálnou vizualizaci. Posuďte samy. Na první pohled by člověk řekl, že se jedná o reálnou fotografii a ne o obrázek vytvořený v 3D vizualizačním programu. Opravdu úchvatné.

Koncept budovy je jednoduchý, půdorysné obdélníkové tvary se různě překrývají přes sebe a vytváří iluzi skály. Některé části domu jsou zapuštěny i přímo do svahu. Skleněné plochy propouští světlo dovnitř i ven a umožňují okouzlující výhled do přírody plné stromů, zeleně a živých tvorů.

Od domu vede rovné schodiště směrem dolů přímo k venkovnímu bazénu, který je rozsáhlý s dřevěným obložením podél jeho okrajů. Díky okolnímu porostu je vše ukryto a nabízí tak nenásilné soukromí a pohodu.

Interiér je řešen skvostně. Dřevěný obklad s šedými tóny je v kombinaci s bílými plochami a litými podlahami skutečně dokonalý. Hra odstínů, které harmonizují s rázem území, navozují přírodní atmosféru i uvnitř budovy. Nábytek je jednoduchý a důstojný z jednoho prostého důvodu. Své prvenství si zachovává zcela jiná zajímavá věc.

Ložnice v nejvyšším patře je prostorná s výhledem v širokém úhlu. Je spojena s vlastní koupelnou, která má umístěný ostrůvek s umyvadlem přímo před oknem. Stejný pohled se nabízí i ze sprchy. Obývací část je spojena s jídelním stolem a kuchyňskou linkou. Nachází se v nižším patře s jednou celou prosklenou stěnou.

Milovníky automobilů nyní čeká originální překvapení. Naprostou dokonalostí je nádherný roadster z 80. let 19. století. Jedná se o výstavní kousek a to opravdu doslova. Jaguár E – type 3. série je ukotven ke svislé stěně a nabízí nevšední podívanou. Zároveň jej lze využít prakticky jako úložný prostor například na knihy. Kdo se může pyšnit, že má doma „miláčka“ na čtyřech kolech?

A zde je odkaz na skutečný projekt s reálnými fotografiemi od architekta Daniela Iserna - Mediterrani 32, Sant Pol de Mar.