Rafinované osvětlení v moderním interiéru

Natálie Vopařilová
15. Červen 2021

Hra se světlem, to je počin, který může váš interiér neuvěřitelným způsobem změnit a ozvláštnit. Důkazem tohoto faktu je například realizace, kterou si dnes blíže představíme.

 

Interiér rezidenčního bydlení v Jablonci nad Nisou má v portfoliu Denisa Smetanová, nadaná interiérová designérka. Hlavním problémem prostoru bylo nedostatečné denní osvětlení. Díky šikovnému řešení se z problému stala přednost, kterou se dům může hrdě pyšnit. Skloubením mnoha rafinovaných technik vznik báječně prosvětlený prostor, kde osvětlení má mimo svého funkčního významu také význam estetický.

  

V interiéru byly ve větších plochách logicky použity převážně odstíny světlých barev, které posléze doplňuje mimo jiné tmavý nábytek. Tato kontrastní kombinace dodává interiéru hloubku a dělá ho zábavnější a útulnější.  Interiér nepostrádá ani nápadité doplňky. Za zmínku stojí nejen svíčky v odstínech zelené, ale také polštáře s osobitými potahy.  Pozornost upoutá také relativně nemalé množství zeleně, zejména pak rostliny ve vysokých květináčích. Celý prostor stojí na naturální dubové podlaze v kartáčovaném provedení s bělením.

 

Hlavní složkou celého designu je ale především osvětlení interiéru jako celku. Díky němu je vyplněna mezera v denním osvětlení a interiér se stává výrazně zajímavější a neobvyklejší. Osvětlení celý interiér výrazně ovlivňuje, modeluje ho a hraje si s přímým i nepřímým světlem, s různými teplotami barev, v neposlední řadě disponuje rafinovanými triky, jak atmosféru světla maximálně umocnit.


Hlavním klíčem k dosažení maximálního světla jsou v tomto případě světlovody, které ústí v kuchyňské části, pak také v části centrální. Ty dodávají interiéru nemalou dávku denního světla a téměř plnohodnotně eliminují problém s jeho nedostatkem.  Další důležitou složkou je samozřejmě také světlo umělé, které zajistí pohodlí pro zrak i v nočních hodinách.

 

Osvětlení jako takové bychom pak mohli dělit do několika celků podle lokalizace. Asi nejnápadnější z mnoha celků osvětlení je osvětlení ve sníženém podhledu v oblasti kuchyně. Právě tento podhled nenásilně odděluje kuchyňskou a jídelní část od té obývací, zároveň se jedná o nejdominantnější zdroj světla. 

 

Umělé osvětlení kuchyně kombinuje hned několik teplot světla. Umírněnější modrá dominuje v oblasti nad kuchyňskou linkou a dotváří tak moderní vzezření interiéru. Převažující žlutá je pak hravá a přátelská, pro oči pohodlná a neagresivní. 


Na závěr nesmíme zapomenout na umělé osvětlení kolem televize, které je opravdu neobyčejné a evokuje pocit luxusu a nadstandardu. Měkké světlo dobře poslouží i samostatně v nočních hodinách, jako decentní osvětlení pro odpočinek se sklenkou vína.

Čtěte také