Řadový dům na Moravě získal po rekonstrukci zcela novou podobu

Pavla Kubu
11. Červen 2017

Mladí manželé koupili relativně úzký řadový dům se třemi nadzemními podlažími a sklepem, postavený na přelomu 70. a 80. let minulého století. Ačkoli dům dobře sloužil předchozí generaci, nastal čas na jeho kompletní rekonstrukci. Tedy nejen na výměnu povrchů, osvětlení a nábytku, ale také na úpravu dispozic.


Autor: I.D.Arch s.r.o.

Lokalita: Morava, ČR


Přáním majitelů bylo interiér celkově prosvětlit, provzdušnit, logicky uspořádat a vybudovat dostatek úložných prostor. Dispozice celého domu byla vytvořena nově, ponechány byly pouze nosné stěny. Mnoho původních příček bylo zbouráno a prostor se tak příjemně otevřel.

Okna byla zvětšena snížením či odstraněním parapetů. Nové otvory pro dveře se sjednotily tak, aby prostor působil opticky vyšší. Architekti kladli důraz především na maximální prosvětlení a jednoduché linie.

V prvním patře se nachází vstupní chodba s navazující šatnou a velká otevřená denní část zahrnující jídelnu, kuchyň a relaxační zónu se sedačkou, krbem a výstupem na terasu. Zde tráví rodina nejvíce času, a proto bylo prioritou zde vytvořit také dostatečný prostor pro dětské hry i odpočinek.

Televizi sledují majitelé velmi zřídka, proto je sedačka umístěna tak, aby měla vazbu spíše na jídelnu a kuchyň.

Schodiště zůstalo původní. Architekti nezasahovali do betonové konstrukce, byly pouze odstraněny nerovnosti a eliminovány rozdílné výšky původních schodišťových stupňů. Schody byly nově obloženy dřevem a původní smrkové zábradlí bylo nahrazeno sklem. Nezapomnělo se ani na bílá bílá "vrátka", která byla namontována kvůli bezpečnosti malých dětí.

Po schodech se dostaneme do druhého patra, kam byla umístěna ložnice rodičů, velká šatna, společná koupelna, WC a dva dětské pokoje. Ve třetím podlaží se potom nachází hostovský byt s pracovnou a ložnicí, koupelna a menší denní část. Většinou slouží pro návštěvy té části rodiny, která žije v zahraničí.