Racionálně komponovaný dům klade důraz především na funkčnost

Pavla Kubu
14. Březen 2018

Investor oslovil architekty ze studia Stempel & Tesar architekti na základě sympatií k jejich předešlým realizacím. Požadoval především nenáročnou výstavbu, snadnou údržbu a adekvátní dispozici vyhovující požadavkům čtyřčlenné rodiny. Požadavek na funkčnost v zadání převládal. Dům měl být obrazem jasného přístupu investora k otázce bydlení. „Dům musí sloužit nám, ne my domu.“ Architekti připravili koncept, který přesně takto funguje.

Dům je pomyslně rozdělen na tři části ve tvaru kvádru. Dominuje mu obytná část, ke které je připojena hmota garáže a dřevěná konstrukce pergoly nad terasou. Konstrukční řešení stavby je jednoduché a detaily jsou řešené tradičními způsoby.

Dispozice domu je plně účelná a vzhledem k velikosti domu nabízí komfortní vnitřní prostory. Expresivní členění jižní fasády odráží vnitřní uspořádání domu. Nachází se zde dokonce místnost od začátku koncipovaná jako tělocvična, kterou si majitelé vysloveně přáli.

Příjemná a jednoduchá terasa s pergolou navazuje na hlavní denní prostor. Dřevo si perfektně rozumí se sněhově bílou fasádou, vše doplňuje praktický venkovní nábytek.

Společenská zóna zahrnuje kuchyň, jídelnu a obývací část s krbem. Vše je naprosto účelné, není zde nic navíc. Perfektně řešeny jsou úložné prostory: dovolují, že všechno, co nemusí být na očích, zůstává skryto.

Interiérové dveře dokonale splývají s vestavnými skříněmi, které jsou umístěny po celé jedné straně místnosti. Barevně sjednocenou stěnu příjemně "narušuje" pouze schodiště vedoucí do patra.