QR kódy jako umělecké dílo

Martina Pecinová
6. Březen 2015

QR kód se nachází v prostorách vysoké školy v Austrálii, v rozlehlém Melbourne. Vytvořil ho umělec Chris Clements se známým Monash týmem.

 

Skupina vytvořila dílo hlavně proto, aby se transformovaly prostory a aby to ve škole vypadalo moderněji a upraveněji. QR funkce zdi je interaktivní, což znamená, že studenti mohou okolo chodit s mobilem a oskenovat si kód a tím se dostanou na určitou webovou stránku.

A jak se na toto dílo dívají studenti z Melbourne a jaké jsou jejich reakce?

 

Nejdřív prý byli velmi překvapení, co se to vyskytlo na školní zdi. Vysoká škola v Melbourne je totiž první, která má na zdi QR kód. Každopádně nenašel se snad nikdo, kdo by QR kódy vůbec neznal a nevěděl by, o co jde. Dnes si toto místo většina studentů chválí.  Ale jak to tak bývá, najdou se i kontroverzní odpůrci, kteří šíří spíše kritiku. Tvrdí, že se tím ničí majetek školy a že takové věci patří někam do studentských klubů nebo na vysokoškolské koleje.

 

Já si myslím, že pokud by nějaký umělec vytvořil něco podobného na nějaké z českých univerzit, jistě by sklidil velký úspěch a oblibu místních studentů.

Jak vlastně autor došel k malbě QR kódů?Budete se divit, ale zpočátku se věnoval abstraktnímu umění. Po mnoha úspěšných výstavách a projektech se rozhodl pro něco úplně jiného a zkusil právě abstraktní malbu, která by ale ve výsledku něco připomínala.

 

Tímto způsobem došel postupně až ke QR kódům. Jeho díla mají neuvěřitelný úspěch a dokonce jsou i lidé, kteří si QR kódy u Clementse objednávají na zakázku přímo na míru.

Ale určitě se ještě máme na co těšit, sám autor tvrdí, že má mnoho nápadů na jiné QR kódy, jen najít vhodné prostory, tak třeba i my v České republice se dočkáme.