Původně to bylo parkoviště, dnes je to byt v Paříži

Tomáš Čech
3. Prosinec 2016

Ač to na první, ani na druhý pohled nevypadá, objekt, ve kterém se byt podle návrhu kanceláře Atelier 56S nachází, byl původně parkovacím domem v centru Paříže. Netradiční zadání vedlo k osobitému výsledku. Dokáže kombinovat původní surovost s přírodností a vřelostí.


Autoři návrhu: Atelier 56S

Realizace: 2016

Plocha: 102 m²

Místo: Paříž I Francie


Základní požadavek, že původní konstrukce má být zachována, vedl k obtížně řešitelnému problému. Přirozené osvětlení bylo k dispozici sice intenzivně, ale v podstatě jen v jednom rohu půdorysu. Bylo proto nezbytné zodpovědně navrhovat novou dispozici, aby se s omezenými možnostmi zacházelo smysluplně.

 

Okolo terasy jsou tak umístěny výhradně obytné místnosti. Dvě ložnice jsou po straně a společně s hygienickým zázemím vytvářejí kompaktní blok. Denní zóna tak rovněž získala čistý obdélníkový prostor, který umožňuje větší variabilitu. Kuchyně je vyčleněná do samostatného pokoje, zároveň je ale díky masivnímu prosklení propojen s životem v ostatních částech interiéru. Pro veškeré nové konstrukce je v maximální míře použito dřevo, které přináší zmíněnou hřejivost a kontrastuje s původními povrchy, které se dočkaly jen opravdu minimálních úprav.

 

„Pojďme stavět nově! Svět, města, podnikání se vyvíjí. Jestliže na jednom místě v danou chvíli žijí lidé, neznamená to, že zde jednou nebude někdo podnikat, pracovat... A naopak! Pokud na to budou budovy připraveny, jejich konstrukce budou otevřené a vstřícné ke změně, vše bude probíhat jednodušeji, rychleji a levněji. Budeme schopni pružněji reagovat na dynamickou poptávku.“

Obytný prostor volně plyne mezi nově vloženými objemy a graduje intenzivně zazelenalou terasou. Beton na podlaze jasně říká, jaký byl předchozí účel objektu. I díky tomu vypadá kuchyně spíše jako kukaň v autoservisu...

Vládne zde dřevo a světlo. Čisté povrchy výborně doplňují ty původní. Propojení je opravdu skvělé. Pracovní plocha je na obou stranách, je tedy možné připravovat pokrmy a přitom být v kontaktu s ostatními členy domácnosti.

Původní betonový strop a trámy jsou zachovány s jednoznačným cílem uchovat původní atmosféru. Je k nim přidána vrstva dřevěných prken, které zlepšují akustiku a vytvářejí příjemný kompromis surovosti a pohodlí.

Celou noční částí, která obsahuje dvě ložnice, koupelnu, samostatnou sprchu a toaletu, vede přímá chodba. Jelikož jsou dveře pouze na jedné její straně, ta druhá nabízí množství prostoru pro spousty knih a jiných předmětů.

Úplně zadní strana půdorysu, nejvzdálenější od světla, je rovněž kompletně „pokryta“ skříněmi. Jistě správná volba. Ač hygienické zázemí nemá přímý kontakt se sluncem, aspoň nějaké světlo poskytují průsvitné panely vedoucí do obytného prostoru.

Členění půdorysu je jasné a efektivní. Kompaktní blok ložnic a hygieny, kuchyně a mezi nimi plynoucí obytný prostor. Nejsou zde hluchá místa. Rozměrná terasa je samozřejmě velkým benefitem!