Původně tmavý a ponurý byt prošel kompletní rekonstrukcí

Pavla Kubu
28. Květen 2018

Příjemný interiér s podlahovou plochou 70 metrů čtverečních a s netradiční dispozicí se nachází v lukrativním historickém centru Bratislavy. Byt je určený na pronájem, proto se architekt Martin Donoval ze studia Archilab během rekonstrukce zaměřil hlavně na funkčnost a jednoduchost prostoru i jeho zařízení.

Byt byl původně poměrně tmavý a působil stísněně. Nevyhovující dispozice, nedostatek světla a v neposlední řadě stáří samotného bytového domu se podepsali na původním vizuálním dojmu. Aby byl maximálně využit potenciál dobré lokality, interiér bytu musel projít komplexní proměnou. Ta zahrnovala nové rozvody, podlahy, omítky, podhledy i nové uspořádání prostoru.

V první řadě bylo třeba prostor otevřít a navrátit mu určitý charakter. To se podařilo díky zrušení malého pokoje a odstraněním několika dalších příček. Postor tak dostal úplně jiný rozměr - moderní, světlý a otevřený.

Vzhledem k lokalitě, kde se nachází, a vysokým stropům dýchá nyní interiér historickým a mírně industriálním dojmem. Tento pocit je ještě podpořen odkrytím několika cihlových stěn a využitím některých technických detailů.

Zajímavostí je i samostatný vstup z výtahu přímo do interiéru bytu. Aktuálně slouží jako hlavní vstup a dotváří tak dojem otevřeného loftového bytu. Prostor před původním vstupem na schodiště se tak mohl proměnit v mobilní pracovní kout.