Půvabný domek čerpá inspiraci z lidové architektury

Pavla Kubu
8. Srpen 2017

Dům stojí v nádherné venkovské krajině nedaleko jezera. Je tiše zasazen do okolních polí a svojí sedlovou střechou připomíná klasickou architekturu obvyklou v tomto regionu. Autorem projektu jsou architekti ze studia MNy Arkitekter. Zajímavostí je, že během stavby bylo použito sedm různých druhů dřeva.

V první řadě bylo na stavbu použito smrkové dřevo z místních zdrojů. Najdeme zde ovšem také dub, osiku, olši a oregonskou borovici. Všechny druhy dřeva si spolu překvapivě velmi dobře rozumí a fungují v krásné symbióze.

Podlaha v domě i dvě terasy, které vyčnívají z obou stran domu, jsou vyrobeny z oregonské borovice vytěžené z nedalekého lesa.

Plášť domu je obložen svisle položenými osikovými prkny. V interiéru bylo na obložení stěn a stropů použito dřevo z olše.

Vnitřní dispozice je skromná a jednoduchá. Každodenní život se koncentruje do jednoho otevřeného prostoru určeného pro vaření, stravování a relaxaci. Ve středu stojí jídelní stůl, který vymezuje prostor na jednotlivé zóny. Interiér je vytápěn kamny na dřevo.

V další části domu se nacházejí ložnice, koupelny a pracovna. Společenskou a soukromou část domu přitom odděluje vstupní hala. Úzké schodiště lemované výraznou černou zdí nás dovede do podkroví s výhledem na obývací prostor. Lze jej využít jako další místo na hraní či jako ložnici pro hosty.

"Výbušná zeleň jara, romantická záře letních polí, zemité barvy podzimu a bělostná čistota sněhu vytváří v interiéru během roku pokaždé zcela jedinečnou atmosféru."