Půdní bydlení s růžovým ušákem!

Anna Dlouha
26. Září 2016

Kromě toho, že se pod písmenky S,M,L,XL ukrývá velikost oděvů, najdeme v těchto literách také název architektonického studia. Studio Smlxl.cz vytvořilo nespočet interiérů a my se dnes „zajedeme“ podíváme na jeden z nich do pražské Teronské ulice.


Půdní byt disponuje dvěma patry. Spodní ponechali architekti v modu „společenských prostorů“, horní patro pak zůstalo doménou domácích. Při volbě barev a materiálů sázeli tvůrci na přírodu. Z toho důvodu se

 

  • interiér nese v duchu jemných světlých tónů
  • použilo na podlahu a nábytek dřevo
  • vneslo do prostoru světlo (optické zvětšení místnosti)

Vybavení společenské místnosti není nikterak rozsáhlé. Vybrané kousky však plní svou funkci zcela bezchybně, a to jak po stránce estetické, tak funkční. Spodnímu patru kraluje trio kuchyň, jídelna a obývací pokoj.

 

Obývací pokoj byl zhotoven na ideji kruhového půdorysu. K zvýraznění vyhraněného prostoru posloužila kolejnička na stropě, do níž se uchytily průsvitné závěsy. Pokud dojde k jejich úplnému zatažení, působí obývací koutek jako světelná říše.

Dalším zajímavým koutkem je ten knihovnický. Do spodní části schodiště se zabudovala knihovna. Protože se majitelům zdál prostor pod schodištěm na knihovnu malý,  postavila se k protilehlé stěně ještě jedna knihovna. V její těsné blízkosti se přerušila tradičně bílá zeď. Místo panenského tónu tu zeď zdobí tabulová černá. Díky její praktičnosti se v interiérech těší velké oblibě.

 

Lze ji použít jako:

  • plochu pro tvořivé
  • seznam
  • úkolníček
  • zábavu pro děti
  • bytovou dekoraci

 

Na koncept tabulové černi navazují i některé interiérové doplňky – např. osvětlení, kliky…

Zatímco se v přízemí usadil duch nesoucí jemné tóny, druhé patro navštívil temný démon. Nejvýraznější měrou se tmavé tóny projevily v koupelně, v oslabené míře je však najdeme tak v ložnici a v domácí pracovně. Domácí pracovna je opět ukázkou mistrného minimalismu. Černý stůl jednoduché konstrukce, „špalková“ stolička, malá roztomilá psí dekorace a velké černé zrcadlo dokazují, že méně je zkrátka někdy více. Co myslíte?