Půda dává svobodu

Dita Pfeferová
9. Únor 2017

Všechny podkrovní byty mají svůj půvab. Skosené zdi a střešní okna, vikýře nebo trámy jsou právě těmi prvky, které dělají podkrovní byt odlišným, osobitým a útulným. Takové podkrovní byty často vznikají rekonstrukcí půdních prostor a výsledná realizace již půdu připomíná v podstatě jen skosenými stropy. 

 

Architekti z atelieru Mjölk ale přistoupili k rekonstrukci půdních prostorů trochu jinak a z prostoru pod střechou vytvořili svou nevšedností úchvatné místo pro život. Z jejich pojetí je patrné, že atmosféru půdy nechtěli předělat, ale vycházejí z ní. Od klasického podkrovního bytu se navíc tato realizace liší mimo mnoha působivých detailů i zásadnějšími prvky. Je to především rozšíření původní rozlohy o výrazný vikýř, v jehož středu je zasazeno horizontální obdélníkové okno z mléčného skla, které propouští světlo do koupelny.

K vstupu do podkroví slouží originální dřevěné schodiště, sloužící zároveň jako úložný prostor. Nebo snad úložný prostor, který zároveň slouží jako schodiště?

Myšlenka zachování půdních proporcí jako takových se pak projevuje v obývacím prostoru s kuchyní a jídelnou. Trámy i lišty jsou obnaženy a sjednoceny bílou barvou. A celý tento prostor dýchá rustikální omšelostí prastaré půdy.

I koupelna, umístěna v jednom z vikýřů je řešena lichotivým způsobem. V malém objemu této místnosti je efektivně rozmístěno vše potřebné. Opět originální řešení od obkladů, sprchového koutu i sedátka v něm, přes umyvadlo s vysokým kohoutkem až po splachovadlo dělá z koupelny jedinečný prostor.