Prvorepubliková vilka jako ze škatulky

Anna Dlouha
1. Duben 2017

Dům v pražských Střešovicích, disponující dvěma patry, skýtá útočiště pětičlenné rodině. Velká obytná plocha s přímým vstupem na krásnou zahradu těší nejen domácí, ale také návštěvníky. Cesta k velkolepému bydlení byla však poměrně složitá, vilka totiž původně zahrnovala dvě bytové jednotky.

 

Majitelé se záhy rozhodli pro jejich propojení, čímž se mělo docílit právě onoho prostorného bydlení. Na pomoc si povolali paní architektku Ivanu Dombkovou, s kterou již dříve spolupracovali. O šikovnosti jejích rukou se majitelé přesvědčili ve chvíli, kdy prostor proměnila v jediný kompaktní a velkorysý celek, tedy v jejich sen.

Oba byty oddělovalo schodiště, jež bylo umístěné do rohu přímo za vchodem do domu. Poloha schodiště nebyla zrovna šťastná – schody zabraňovaly plynulému přechodu mezi jednotlivými podlažími, tedy přesně tomu, co si majitelé přáli. Z toho důvodu paní Ivana vytvořila návrh, který pracoval s myšlenkou přesunutí schodiště do středu domova. Tento návrh nastavil směr, jímž se bude rekonstrukce ubírat. Všechny původní příčky (kromě nosných) byly zbourány a nahrazeny novými.  Rozsáhlé stavební práce přetransformovaly původní bydlení do naprosto jiné podoby.

 

Hlavní slovo v domácnosti má příroda. Přírodní materiály dostaly přednost před těmi umělými. Z toho důvodu se napříč interiérem rozmohly skleněné plochy. Kromě tradičního využití skla (okna) se zde tento průhledný materiál objevil také coby náhrada zdi. Stavba se tak stala více otevřenou, vzdušnou a transparentní.

 

Vedle skla se do interiéru výraznou měrou promítlo také dřevo. Najdeme ho na nábytku, doplňcích i na podlaze. Dubová podlaha se stala výbornou investicí po zabudování vytápění a instalaci centrálního vysavače, který usnadňuje uklízení domácnosti.  

Přestože je dřevo úžasným interiérovým pomocníkem, nemůže být v interiéru pouze samo o sobě, místnosti by chytly nádech strohosti. V případě strašenického bydlení bylo dřevo zkombinováno s odstíny šedé a bílé barvy. Strohost tak nahradil pocit čistoty, útulnosti a jednoduchosti.

Prostorné bydlení disponuje velkým množstvím úložných prostor. Skříň, polička či šuplík se tu nachází takřka na každém rohu, což ale není vůbec na škodu, neboť úložných prostor není nikdy dost. Společenská místnost, jež v sobě pojí kuchyni, jídelnu a obývací pokoj, funguje coby srdce domova.  Z hlediska vybavení je jistě záhodné zmínit kuchyňský ostrůvek sloužící nejen jako pomocník, ale také místo rychlých snídaní.

 

Užitá barevná variace se tu stává spojkou mezi zbytkem kuchyňské linky a dubovou podlahou. Šedý odstín se z kuchyňské části přelil do jídelny, kde se v myším kabátku nachází na krbu. Na krbovou vložku je vidět ze všech částí místnosti, nejen. Oboustranný krb totiž zasahuje i do chodby, která domácí provádí celým prvním patrem.

 

Na jedné její straně vyúsťuje ve vstupní prostor, jenž byl uzavřen do prosklené kóje. Druhá strana pak skrývá manželskou ložnici. Schodiště do patra se nachází uprostřed, část vlastního schodiště se přetransformovalo do podoby domácí knihovny.