Průmyslová stavba v Londýně si zachovala svůj industriálně estetický původ

Tereza Hrdličková
17. Září 2016

Rekonstrukce bývalé textilní továrny v Bethnal Green, která se průběhu let používala i jako komerční kanceláře, se díky architektonickému studiu Paper House Projekt proměnila v luxusní industriální rezidenci. Ta plní funkci jak obytnou, tak i pracovní.  Klienti postavili architekty před skutečnou výzvu. Ti byly najednou zasypány stovkami otázek.

 

"Jak můžeme uchovat otevřenou dispozici bytu, ale zároveň definovat prostor a jednotlivé části bytu? Jak bychom mohli přidat více světla a objemu do hlavních obytných místnostech? A především jak propojit obě podlaží a zároveň oddělit od sebe tyto veřejné a soukromé prostory?"


  •  Architekt: Paper House Project
  • Místo: Londýn, Spojené Království
  • Realizace: 2016
  • Plocha: 147 m2
  • Fotografie: Rory Gardiner
  • Interiér: Emma Archer

Architektonický záměr naplnil všechna očekávání a tato průmyslová stavba v centru Londýna se přetrasformovala v unikátní šperk, kde krása skutečně střídá velkou nádheru. Základním prvkem se stalo prosklené atrium, které vizuálně propojuje obě úrovně a zároveň odděluje veřejné a soukromé části bytu. Zasklení přivádí přirozené světlo hlouběji do půdorysu a v kombinaci s otevřeným schodišťovým prostorem uvnitř centrálního atria byli architekti schopni přidat více světla, prostoru a objemu do celkového návrhu. 

Průmyslově estetický původ stavby je cítit především z otevřeného kovového schodiště, exponovaných ocelových sloupů, nového kovového rámu atria a celkového zasklení prostor. Neměli bychom ale ani opomenout na nerezovou ocel, která je hojně použita v kuchyni, tak i základní materiál pro instalaci uprostřed atria. 

Podlahy jsou vytvořené z litého betonu. Černá a bílá jinak dominují interiéru. Beznadějné klišé? Rozhodně ne! Je to kouzlující barevná variace, které se jen tak člověk nemůže nabažit. Základ však je naučit se s nima správně pracovat. 

 

Bílá barva společně s tou černou tvoří nejvyšší možný kontrast. Ne nadarmo se tak obě barvy řadí k tzv. „achromatickým“, které vlastně ani samostatnými barvami nejsou. Bílá perfektně odráží světlo, dokáže místnost opticky zvětšit. Naopak černá má tu vlastnost, že vedle ní každá barva vypadá zářivěji a živěji. Na druhou stranu však světlo pohlcuje.