Propojení dvou bytů - stylově a s grácií

Anna Dlouha
27. Únor 2016

V secesním činžovním domě v Praze na Letné se před dvěma lety děly hotové divy. Za sousedy, kteří se odstěhovali z vedlejšího bytu, se sotva zavřely dveře, a o byt se již hlásil pan Vít se svou ženou a jejich malou dcerkou Emou. Plány byly jasné - vytvořit velké a přitom pohodlné obydlí, kde se bude, on i jeho rodina, cítit jako doma. Důvod, proč majitelé tolik bojovali o vedlejší byt, najdeme v dětství pana Víta. Ten se v oblasti Letné totiž pohybuje již od dětských let a vypěstoval si k tomuto místu velmi kladný, řekněme osobní, vztah.

 

Připojením sousedního bytu došlo ke kompletní změně dispozice. Ložnice se přeorientovala do klidného dvora, společenské prostory naopak do ulice. Architektům z architektonického studia DEFAKTO se podařilo vytvořit velký, otevřený byt, jež nabízí dostatek prostoru (150m2). Bez stavebních úprav by to samozřejmě nešlo. Koneckonců, již od počátku tu bylo pár stěn navíc. Na seznam stavebních úprav bychom mohli zařadit – odhlučňování stropů (akustické stropy), zvětšení průchodu, celkové rozebrání podlah, položení nových.

Společenská část (obývací pokoj, kuchyň, jídelna) je od té klidové oddělena posuvnými dveřmi. V klidové zóně bytu pak najdeme ložnici, dvě koupelny, dětský pokoj, šatnu a pokoj pro hosty.

 

Obývací pokoj, jídelna a kuchyňská část tvoří vlastně jednu velkou prosvětlenou místnost. Důvod, proč je „prosvětlenosti“ věnován takový zřetel, je následující – ve výše zmíněném prostoru se nachází šest oken. Součástí obývacího pokoj je knihovna z dílny Martina Sladkého, zhotovená na míru z lakované MDF desky.

 

Kromě toho, že slouží coby úschovna knih, časopisů a šanonů, plní také funkci úkrytu televize a audio techniky. Díky možnosti vysunout a natočit televizor dle potřeby, mohou majitelé bytu sledovat pohádky, filmy i televizní zprávy z jakéhokoliv koutu. Protože je sledování televize jistým druhem relaxu, mělo by obdobnou funkci plnit i posezení naproti televizi.. Majitel si pro tento účel vybral pohodlný ušák. Sklenici džusu či misku s chipsy si televizní diváci mohou položit na atypický stolek z dílny DEFAKTO. 

Majitelé bytu chtěli domov založený na jemné formě, do níž se vnese i kousek přírody. Nábytek v jemných béžových tónech byl zkombinován s rustikální dřevěným dekorem. Coby krytinová podlaha se při úpravách použila kouřová, olejová prkna z dubu. Úplně stejný povrch najdeme i na domovním vybavení.

 

Přestože je interiérový nábytek (i doplňky) směřován spíš do minimalistického stylu, architekti prostory ozvláštnili za pomocí pečlivého výběru osvětlení – stropní osvětlení kryté strukturovanou textilií v kuchyni, nepravidelně rozmístěné bodovky v ložnici, svítící noční stolek či lustry nad jídelním stolem. Bodovky v ložnici si zaslouží ještě několik poznámek. Kromě toho, že jsou nepravidelně rozmístěny, jsou také odlišně zapuštěny. Některá ze stropu vystupuje více, jiná naopak méně.

Prostornou koupelnu ocení snad každý – zejména však ženy, které v koupelně tráví mnohem více času než muži. Nábytkové umyvadlo bylo zhotoveno na míru z krionu. Na obklad zdí v koupelně se využily přívětivé vlastnosti velkoformátové dlažby.

 

K zajištění dokonalého osvětlení přispívá bílá skleněná stěna za umyvadlem, která odráží světlo vyzařující z osvětlení umístěného na horní a spodní hraně zrcadla. Praktického zakomponování do koupelny se dočkala pračka se sušičkou, jež jsou umístěny za dveřmi vedle sprchového koutu. Hned naproti kouzelným dvířkům se schovávají dva šuplíky na ukládání špinavého prádla.