Pronájem nad Okem 1

Tomáš Čech
10. Duben 2016

Kdykoliv máte možnost navázat na práci vašich předchůdců, máte půlku úspěchu v kapse. Ovšem musíte to dělat zodpovědně a s umem. Jinak to nakonec může dopadnou hodně špatně. V případě bytu na Letné byl ateliér 0,5 studio úspěšný.


Autor:  0,5 studio

Realizace: 2013

Plocha: 65 m2


Klient si přál, aby rekonstrukce bytu, který hodlal pronajímat, proběhla pokud možno s minimálními náklady a respektovala co nejvíce původní charakter celého domu. Mezi lety 1937 a 1940 jej nechal postavit Penzijní fond zaměstnanců Národní banky podle návrhu architektů Jaroslava Stockara a Josefa Šotce.

 

To se podařilo! Dobově velkorysá vstupní hala je prosvětlena skleněnou stěnou vedoucí do ložnice. Nově je zde zřízena malá šatna s botníkem, která svým tvaroslovím nesmírně vkusně evokuje originální dobu vzniku bytu. Na podlaze byla odkryta původní dřevěná podlaha. Koupelna je spojena s toaletou a vše je sladěno do jednoduché bílé barvy. Stejný odstín vládne i kuchyňskému bloku, který je vložen do obytné místnosti. Zde byla také obnovena původní podlaha, tentokráte se jedná o xylolit. V celém bytě se podařilo uchovat mnoho dobových prvků, ať už jde o drobné detaily, či svítidla.

 

„Nájemní byt nad kinem Bio Oko prokazuje schopnost tvůrců pokorně respektovat původní hodnoty a přitom přinést něco nového, ne jen prostě obnovovat. Tento přístup je mnohem cennější. Žít ve skanzenech svým majitelům, až na výjimky, nepřináší nic příjemného. Je třeba nalézt rovnováhu mezi ziskem z hodnot minulosti a potřebou soudobosti.“

O podobně prostorné hale si mohou dnešní byty jen nechat zdát. Nově navržené šatně by málokdo tipoval správnou dobu vzniku. Na stropě je rozehrána „hra s textilními kabely“. A pozor! V chodbě opravdu nemusí být jen linoleum, jsou i jiné možnosti.

Krásně prostorná ložnice je ještě obohacena o prosklenou stěnu do chodby, která dodává pocit luxusu a unikátnosti. Parkety, stejně jako lustr jsou původní. Zkrátka takřka královské apartmá.

Kuchyň je řešena jako dva proti sobě stojící bloky. Je zde základní vybavení. Můžeme to připisovat odkazu k původnímu stavu, nebyla by to ale pravda. Jde především o ekonomickou rovinu. Byt bude pronajímán, vše se musí finančně vyplatit.

Na koupelně je asi nejvíce vidět ekonomická rovina celého projektu. Jednoduché bílé sanitární vybavení a jednoduché bílé obklady. Malá skříňka a pod ní stojící pračka. Nic zde ale nikomu nevadí, nikoho neurazí. Řešení je to prosté, přesto naprosto vkusné

Kino Oko, často nazývané též Bio Oko, pochází z roku 1940 a stojí v ulici Františka Křížka v Holešovicích. Zaměřuje se na netradiční a artovou produkci. Pokud si někdo pronajme byt s takto historickou vazbou, zábavu tohoto formátu, a k tomu hned pod oknem, jistě velmi ocení.

Prostorná vstupní hala, zde skutečně nestačí mluvit o chodbě, je následována dvěma pokoji, rovněž velmi prostornými. Dále je zde už jen malá koupelna. Nic víc, vše jednoduché, prosté a funkční.