Proměna stoletého domu

Hedviga Nosáľová
23. Duben 2015

Každý, kdo renovuje starý dům ví, jak je to obtížné. Za zdmi čeká nějaké to překvapení, rozvody jsou v katastrofálním stavu, někde možná narazíte i na smečku myší. Při rekonstrukci starých míst se musí počítat se všemi možnými nepříjemnostmi. Následující rezidenci si majitelé pořídili, ale zjistili, že předělávka starého je velmi náročná jak po fyzické tak i psychické stránce. Rozhodli se tedy svěřit úkol architektonickému a designovému studiu Naturehumaine


 

Naturehumaine je firma založena v Montrealu, v Kanadě. Specializuje se zejména na rekonstrukce starých domů, často přesahující sto let. Architekti dodávají, že jejich práce je postavena na velké tvořivosti v prostorech, které podle jiných lidí jsou již mrtvé. Myslí "mimo krabici" a vždy se snaží s každým novým projektem vymyslet něco nového. V průběhu let svého působení již přestavěli mnoho domů, neobytných prostor a muzeí.  

Zachovaly se dvě fotografie před velkou rekonstrukcí. Dům byl stylově velmi zašlý dobou, všechny retro prvky ze sedmdesátých let byly odstraněny. Američané si nyní potrpí na otevřené prostory, zejména kuchyň, obývací pokoj a vstupní hala musí být vzdušná. Avšak v minulosti na tento trend nedbali a jak je i u nás v Česku zvykem, každá místnost byla oddělená zvlášť. 

Protože byl dům velmi tmavý, lidé ze studia vybudovali více oken a tím byl prostor výrazně zesvětlen. Původně byla stavba větší o nynější vstupní terasu. Zdi odstranili a přidali velké prosklené dveře. Hned za dveřmi se nachází jídelna a kuchyně. Z nedostatku místa na šířku byla jídelna důvtipně vyřešena: nachází se na konci zúženého prostoru, ale kvůli lavici ve tvaru "u" nabízí dostatek místa pro celou rodinu.

I v interiéru odstranili zdi , aby dosáhli svěžího otevřeného prostoru. Na přízemí se rovněž nachází obývací pokoj a větší hala, kde jsou velké dřevěné skříně na ukládání všeho potřebného. A protože jsou rafinovaně vsunuty do zdi, vytváří hezký a čistý vzhled.

Patro obsahuje tři ložnice a koupelnu. Jedna z ložnic byla vybudována v zadním křídle domu s výhledem na zahradu a terasu. 

Studio: Naturehouse
Typ stavby: Rodinný dům
Stáří budovy: více než 100 let ( r. 1910 )
Místo: St-André Street, Montreal
Plocha: 167 metrů čtverečních