Proměna starého obývacího pokoje na jedničku

Inna J. Serba
15. Listopad 2018

Následující proměna se odehrála v rodinném domě z 80. let v Nučicích. Jednalo se o kompletní přestavbu obývacího pokoje s nevyhovující dispozicí, kde se změnilo od základu úplně vše, včetně oken, kterou zrealizovala designérka Eva Bradáčová. Velkým nešvarem obýváku byla spousta nevyužitého prostoru kvůli nesprávnému umístění vstupu na terasu, dále chybějící úložné prostory a dnes již nepotřebný a nevyužívaný krb na dřevo.

Rodina se proto rozhodla pro radikální a kompletní přeměnu tohoto pokoje. Změnou prošlo úplně vše. Měnily se podlahy, radiátory, nábytek, osvětlení, interiérové dveře a změnila se i velikost oken. Právě díky úpravě oken a dveří na terasu se pomohlo k lepšímu využití obývacího pokoje tak, aby vyhovoval současným požadavkům klientů.

 

Jeden ze vstupů na terasu se zazdil a do vzniklého koutu se umístil předtím chybějící pracovní kout v podobě stolu a polic.

 

Okno u stolu se zmenšilo a po jeho straně se umístily vestavěné úložné skříně s nenápadnými a zapuštěnými úchytkami tak, aby nepoutaly pozornost a plnily funkci barevného protikladu tmavé kamenné stěny, která je hlavním motivem celého obývacího pokoje. Tímto jednoduchým krokem se docílilo zvětšení potřebných úložných prostor.

Spolu s obývákem sousedí také kuchyně, která na svou proměnu ještě čeká, ale už nyní se v její blízkosti zakomponovala nerezová lednice do řady vestavěných skříní.

 

Okno nad pohovkou se zvětšilo na francouzské s posuvným křídlem, kde tak vznikl pohodlnější vstup na terasu a přímo z pohovky je krásný výhled do zeleně. Zcela nevyužívaný krb uprostřed místnosti se odstranil a na jeho místě vznikla nika na atypický nábytek s policovou a prosklenou částí, který celý prostor oživuje.

 

Zbývající nábytek je kombinací moderního a antik stylu. Ten je stěžejní v konferenčním stolku a také v dekoracích jako je lampa či koberec.

Hlavním motivem pokoje je TV stěna, která je obložena pravým kamenem.  Ve stěně byly ještě před obložením vytvořeny niky na umístění TV obrazovky a audia.

 

Pro optické rozdělení prostoru se využil snížený SDK podhled nad pohovkou se zabudovanými bodovými světly. Na zbytku stropu se osadila přisazená světla. Díky takovémuto rozdělení světelných okruhů si mohou majitelé dopřát různou světelnou atmosféru podle aktuální nálady.

Barevnost interiéru je odvozena od kamenné stěny, která se majitelům zalíbila na první pohled. Objevují se zde proto odstíny černé i šedé. Podlaha je ve světlém teplém dekoru. K této paletě se dále volilo zbylé vybavení obýváku.

 

Radiátory se sladily s vestavěnou skříní, pracovní stůl a vestavěný nábytek do niky naopak s odstínem podlahy. Pohovka je v teplém světle šedém odstínu, ale hlavním kritériem při jejím pořízení byla její pohodlnost.

 

Klienti měli požadavek také na místo pro občasné přespání návštěvy, ale nechtěli rozkládací pohovku. Z tohoto důvodu se pořídila ještě pohodlná lenoška s polohovacím záhlavím a zápatím.