Pro svůj podzim života si nechali postavit nádherný dům

Pavla Kubu
23. Březen 2017

Zralý manželský pár se ocitl v nové životní etapě. Z dětí se staly dospělí a stávající dům se stal pro rodiče příliš velkým a nadrozměrným. Po dlouhém hledání našli krásné místo v lůně hor a získali pozemek na kraji obce v mírném svahu nedaleko kostela. A pro svůj podzim života si zde nechali postavit nádherný dům, který dokonale splňuje všechny jejich přání a potřeby. Díky dvěma ložnicím zde mohou opět uvítat svoje odrostlé děti jako milé a vždy vítané návštěvníky.


Autor: Matej Gašperič

Lokalita: Velesovo, Slovinsko


Dům je postaven pod horami na kraji obce, kde osídlení pozvolna přechází v pole a zelené louky. Charakter venkovské lokality se odráží v konstrukci i tvaru domu. Zvolené řešení čerpá z místního architektonického dědictví, ale zároveň využívá moderní přístupy

Tvar domu je na první pohled dlouhý a úzký, plynule kopírující svažitý terén. Téměř není znát, že dům má uvnitř tři různé výškové úrovně, které na sebe plynule navazují. Geniální rozdělení objemů jednotlivých úrovní umožnilo zvenčí zachovat jednotnou linku, takže při pohledu z boku působí objekt nerušeným dojmem. 

 

Prosklený jižní štít domu je otočen směrem na zahradu zvolna přecházející v rozlehlé zelené pastviny. Klidné zákoutí a intenzivní zeleň na východní straně pozemku upomíná na nedaleký potok. Na severu stojí osamělá jabloň, jejíž koruna předává jasnou zprávu o směru převládajících severních větrů.

Interiér domu je otevřený a vzdušný. Krásně ho prosvětlují sluneční paprsky procházející proskleným štítem na jižní straně. Hlavnímu obytnému prostoru dominuje betonový blok, ve kterém je zabudován krb. Za ním se na vyvýšeném prostoru nachází jídelna a kuchyně propojená s venkovní terasou.

 

Ve třetí výškové úrovni v zadní části domu najdeme ložnice s hygienickým zázemím. Koupelna je plynule a prakticky propojena s hlavní ložnicí a šatními prostory. V domě nechybí ani sauna, která slouží majitelům k příjemné relaxaci během zimních mrazivých měsíců.