Pro a proti - Dekorování bytu s profesionálem či na vlastní pěst

Inna J. Serba
16. Srpen 2018

Rozhodli jste se pro rekonstrukci svého bydlení či zařízení novostavby a nyní stojíte před otázkou – zařizovat sám a podle svých představ a schopností nebo si zaplatit profesionály? Nebo kombinace obojího? Vše je individuální.

 

S interiérovým designem jak ho známe dnes, z rukou designérů, se jako s oborem setkáváme od počátku minulého století. Do té doby bylo vše se zařizováním domácnosti plně v rukou jejich majitelů a to ještě v případě, že jste byli z nějakého významného rodu. Obyčejní lidé si s tím hlavu moc nelámali.

 

Dnes je vše jinak, ale určité obavy zůstávají. Někdo má pocit, že pro pěkný interiér si musí najmout malíře, jiný se naopak bojí větších nákladů. Pro někoho to není otázkou peněz, ale naopak o tom, že by výsledek nebyl zcela podle jejich představ, pokud by si do zařizování nechali od někoho „kecat“. Jedni nadšeně spolupracují s návrháři, jiní zcela nevěří cizímu vkusu a citu pro detail a raději si vše udělají sami. Do jakého tábora patříte vy? Zde je pár tipů, jak se rozhodnout správně pro vás.

Výhody „udělej si sám“

 

Především je na první pohled jasné, že nebudete muset nikomu platit za práci. Výsledek bude skutečně odrážet váš vkus a můžete do něj vložit veškerý svůj rozpočet. Pokud už nějakou podobnou zkušenost máte z dřívějška a jste vy a třeba okolí spokojené s výsledkem, není třeba se obávat toho, jít do toho znovu.

Pokud se vám má způsob svépomocí vyplatit, musíte vsadit na své silné stránky. Jestli víte, co se vám líbí a víte, čeho chcete dosáhnout, pravděpodobně budete s výsledkem spokojení. Další výhodou je, že si svůj projekt můžete rozfázovat na několik částí podle toho, jak na tom budete s finančním rozpočtem a nemusíte dělat zbytečné rychlé kompromisy.

Nevýhody „udělej si sám“

 

Můžete to zkazit. Bez debat. Pokud s tím nemáte zkušenosti nebo alespoň nějaké předpoklady k úspěchu, můžete se svým nepovedeným dílem žít několik dalších let nebo zaplatit několikanásobně víc kvůli tomu, aby to za vás někdo předělal. Důležité je nalít si čistého vína. Máte dobrou představivost? Jste dostatečně kreativní? Nebojíte se? Pokud ne, popřemýšlejte radši nad odbornější pomocí. Ve finále vás to může vyjít i levněji, než předělávání vlastních nedostatků.

Metoda na „vlastní pěst“ vám nemusí ušetřit peníze. Design bývá časově náročný, aby výsledek stál za to. Kolik času tomu můžete věnovat? Bude vynaložený čas korespondovat s cenou, kterou ušetříte za profesionála? Pokud bude potřeba dodatečných úprav, nepřijdete zbytečně o své úspory bokem?

 

Dalším úskalím může být i dostupnost jednotlivého zboží. To, co vidíme v obchodech s nábytkem a dekoracemi, není vše, co trh nabízí. Spousta věcí je dostupná pouze pro velkoobchodní účely, ke kterým se běžný zákazník nedostane. Riskujete tak i možnost toho, být maximálně jedineční a kreativní, jelikož budete omezení nabídkou maloobchodního trhu. Pokud máte v představách něco unikátního, nemusí se vám cesta sám na sebe úplně vyplatit.

Výhody práce designéra

 

Jak jsme si už říkali výše, designér vám nabídne širší škálu možností od technologií a postupů, přes materiály až po finální nápady a inovace. Může vám navrhnout nábytek čistě jen podle vašich představ a bude funkční. Má spoustu profesionálních kontaktů a zná všechny trendy. 

Pokud vám to váš rozpočet umožní, neváhejte oslovit profesionály. Otevře vám všechny možnosti a budete se moci těšit na něco skutečně jen pro vás. Designéři vám mohou peníze ve finále ušetřit – za práci, kterou by musel někdo opravit nepovedenou levnější práci.

Nevýhody práce designéra

 

Ano, bývá to nákladnější. Je to taky určitý způsob intimní spolupráce. Aby designér odvedl co nejlepší práci, musíte se mu co nejvíce svěřit a otevřít, aby poznal vás a váš vkus a výsledek byl co nejlepší. Taková spolupráce mnohdy trvá celé měsíce nebo i roky a to není pro každého.

 

Projektant může být důvěrník, ale pokud vybere toho nesprávného, může být i protivník. Můžete narazit na někoho, kdo se jen chce zviditelnit a nebude brát zřetel na vás a vaše požadavky. Proto je velmi důležité vybírat designéra pečlivě, musíte mu důvěřovat a on vám a především nesmí váznout komunikace. Musíte mít předem jasno o svém rozpočtu, váš designér se musí přizpůsobit vašim možnostem co nejlépe.

 

A platí to i naopak. Nemůžete s minimálním rozpočtem a začínajícím designérem počítat s výsledkem hodným pro titulní stránky prestižních magazínů o bydlení.

Vaše vlastní práce vám přinese pocit toho nejlepšího, co jste mohli udělat. Dobrý designér vás ale také zapojí do pracovního procesu a ve výsledku budete ještě spokojenější, jelikož budete „pod kontrolou“ profesionála.

Kompromis – vy a designér

 

Pokud se vám zamlouvá myšlenka spolupráce s profesionálem a zároveň se na realizaci chcete sami podílet, můžete vyzkoušet několik následujících tipů.

  • Najměte si designéra na hodinu, aby vám pomohl při plánování, uspořádání nábytku a dekorací a výběru barev a práci proveďte sami. Tuto možnost neposkytují všichni návrháři, ale jsou i tací, kteří je uvítají.

 

  • Navrhněte si svůj projekt sami a nabídněte jej několika návrhářům formou „výběrového řízení“. Kdo splní nejlépe vaše požadavky, vyhrává.

 

  • Spolupracujte online. Dnes už najdeme návrháře, kteří pracují online a poskytují konzultace a odborné služby. Můžete jim posílat např. půdorysy ke konzultaci a za poplatek s vámi proberou vaše potřeby a přání, aniž byste se museli osobně setkávat.

 

  •  Vyzkoušejte služby obchodních domů s nábytkem. Mnohé obchody vám mohou poskytnou profesionální návrhářské služby zdarma jako je projekt nebo vizualizaci, jen s tou podmínkou, že nábytek a dekorace nakoupíte výhradně u nich. Pokud se vám líbí nabízené zboží a styl daného obchodu, není důvod, proč to nevyzkoušet také.