Přiznaná betonová zeď uprostřed oázy barev

Anna Dlouha
25. Květen 2016

Přestože podnájem nabízí určité řešení jak bydlet, každý si ve svém životě chce zbudovat místo, které bude jak jeho majetkem, tak i domovem. Výjimkou není ani Martin s Olgou, kteří před koupí bytu prošli pěknou řadou pronájmů. Mladý pár poctivě šetřil každou korunu, aby si mohl opatřit bydlení, které jim bude říkat pane. Korunka ke korunce a za nějaký čas se mohlo začít vybírat, kde na další léta zapustí kořeny.

 

Z naspořených financí si v Praze pořídili své hnízdečko. Protože ale stávající byt, byť za rozumné peníze, byl v neuspokojujícím stavu, rozhodli se pro rekonstrukci. O tom, jak by mělo bydlení vypadat, měli jasnou představu. Ideu vysněného bydlení v nich dotvořily právě špatné zkušenosti s pronájmy, v kterých jim chyběly např. úložné prostory. Nyní bylo potřeba sehnat někoho, kdo jim s realizací snu pomůže. Volba padla na Alenu Koubovou z architektonického studia Kouba interiér.

Rekonstrukce bytu o velikosti 3+1 proběhla díky pečlivé přípravě velmi rychle, v lednu se začalo s bouráním a v březnu už majitelé bydleli v novém. Za dva měsíce se stihly zbourat některé dělící příčky, zavést nové elektrické rozvody, vyměnit okna, podlahy, radiátory, strhnout tapety, vyštukovat zdi a samozřejmě vybavit byt.

 

Majitelé chtěli spojit kuchyň s obývákem. Protože průchozí ložnice nepřipadaly v úvahu, vyhrál návrh číslo 4, jejímž výsledkem byla atraktivní koupelna s oknem. Koupelnové prostory se totiž přesunuly na bývalé kuchyňské stanoviště. Drobné zádrhele se objevily při vyrovnávání podlah. Každá místnost měla totiž různě posazenou podlahu, což se při propojování jednotlivých místností stává problémem, který má samozřejmě své řešení. 

Zajímavým bytovým prvkem je přiznaná betonová stěna. Její surovost a hrubost vytváří s výrazným fialovým nátěrem úžasný kontrast. Kvůli zabránění prášivosti byla stěna ošetřena nátěrem BetonCryl. Knihovna, která vypadá, že je ke zdi přistavena, je ve skutečnosti do zdi zasazena.

 

Alena Koubová přišla s nápadem vyplnit původní výřez pro dveře knihovnou, a vyhnout se tak zbytečnému zazdění. Dalším chytrým kouskem pocházejícím z hlavy paní Aleny je konferenční stolek. Ten se sice tváří jako sklad několika desek na sobě, ale ve skutečnosti je dutý. Dálkový ovladač a televizní program našly svůj úkryt.