Přirozená krása avokádového háje

Kristián Baláž
11. Duben 2015

Poloha: Ha-Sharon Street, Bat Yam, Izrael

Rozloha: 164,0 m² 

Projekt: Neuman Hayner Architects (Sharon Neuman, Hila Tsur)

Fotografie: Amit Gosher


Tuto rezidenční stavbu má na svědomí Neuman Hayner Architects. Budova byla postavena na žádost hudebníků, tedy vlastníků, kteří chtěli ''Dekonstruktivní budovu, uprostřed avokádového háje'' - nikdy by je však nenapadlo, jak by jejich nový domov mohl inspirovat stovky dalších architektů.

Budova byla nazvána Avocado Grove House, a přímo vyzařuje respektem k životnímu prostředí a pohodlí majitele. Na avokádový háj byly zásahy sníženy na minimum, protože chtěli představit tu ohromnou a zvýšenou krásu, která tak činí, díky svému množství stromů.

''Snažili jsme se minimalizovat zásah do počtu stromů, které jsme měli v překážkách. V plánu bylo potřeba zasáhnout 6 stromů, ale bohužel 7. strom byl nemocný a zanikal, tak jsme situaci využili a rozšířili verandu'' - Neuman Hayner Architects

Tyto velké stromy společně s velkou šikmou betonovou střechou, napomáhají k příkladnému zastínění a omezení světla uvnitř domu, a částečně také na zahradě. Architekti Sharon Neuman a Hila Tsur se ujistili v plánování o potřebách svých klientů, a vytvořili otevřené prostory se site-specific designem.

Stabilizující architektura byla postavena jako ''velké otvory, které byly navrženy, aby směřovali k severu na jih, což je ideální v izraelském počasí.''

Ostré fotky od Amit Gosher, vám pomohou objevit detaily, jako jsou barvy na schodišti nebo bezrámová rohová okna, vymezená veranda, světlý obývací pokoj a všechny ostatní rohy, které tu jiskří elegancí a jednoduchostí.