Příroda snoubená s industriálem

Dita Pfeferová
1. Květen 2017

Brněnský architektonicky ateliér Hiconcept, zastoupený architektem Jaroslavem Marešem si zakládá na jednoduchém a logickém řešení staveb i interiérů, kterých je zeleň nedílnou součástí. Zhmotněním těchto zásad je pak mnoho realizací tohoto architektonického studia. Jednou z nich je i totální rekonstrukce prostor malého bytu na „ateliérový openspace“.

 

V otevřeném prostoru nového bytu se snoubí chladný a hrubý industriální styl s jemnými a přírodními prvky. Interiér je závěsem rozdělen na dvě části. Na kuchyni s obývacím prostorem a na ložnici s koupelnou. Po celém prostoru je rozlita podlaha z cementové stěrky, podpořena bílím nátěrem a obnaženou cihlovou stěnou. Některé vybavení pak tento styl rozšiřuje, například jídelní/pracovní stůl s přistavěnými židlemi nebo ho naopak změkčuje. Tato úloha přísluší jednak vegetační stěně, kuchyňské lince s výraznou kresbou dřeva, stropu z bělených prken nebo i lehkému dělícímu závěsu.

 

Obzvláště unikátním prvkem v tomto interiéru je přesunutí koupelny do prostoru ložnice. Koupelna je zde řešena otevřeným výklenkem, zvýrazněným tmavou betonovou stěrkou, do kterého je vsazena vana a malé umyvadlo. Výklenek je pak možno opticky skrýt zatažením zabudované rolety. Prostor ložnice pak osvěžuje také postel, umístěná ve volném prostoru i obestavění okna malou knihovnou.