Příjemný řadový domek, vtěsnaný na úzké parcele

Dominika Tesárková
28. Září 2016

Architekti Terra e Tuma Arquitetos Associados se poprali s nelehkým úkolem. Vytvořili návrh domu, který byl opravdu tvrdým oříškem. Parcela představuje velmi běžnou situacu v brazilském městě Sao Paulo. Jedná se o velmi úzký a podlouhlý pozemek s pouze jedinou volnou fasádou. Zbytek parceli je obestavěn sousedními domy. Výzva se stala ještě atraktivnější, po zjištění stavebního programu pro toto území. Pozemek bylo možné úplně celý zastavět.

První bylo nutné promyšlení napojení a interakce s okolními domy. Všechny stojí doslova nalepeny na hranicích pozemků.

Dalším krokem návrhu bylo obrácení fasád a vytvoření objektu uvnitř stavby. Proběhlo navržení konstrukce, která umožnila vznik otevřeného interiéru jako opak vnějšímu, plně uzavřenému obvodu.

Následovalo umístění dvou vnitřních zahrádek, fungujících jako běžná venkovní zahrada za domem. Od tohoto počinu se pak odvíjelo další projektování.

Z důvodu přístupu světla a čersvého vzduchu, potřebného pro zdravé a příjemné bydlení, byly pokoje více rozčleněny. Dalším překvapením pro klienta bylo umístění ložnic do přízemního patra, které ve většině staveb slouží jako společenský prostor.

Společenské a sdílené místnosti se přesunuly do prvního patra. Díky tomuto rozhodnutí jsou více prosvětlené a vzdušné.

Na přání klienta je jedna ze zahrádek vytvořena jako vodní zrcadlo. Přítomnost vody je jedním z prvků, které propojují architekturu a krajinné navrhování.