Příjemný pražský byt zaslouženě zvítězil v soutěži Interiér roku v kategorii novostavba

Pavla Kubu
17. Červenec 2017

V pražském bytě žije Halka Freidingerová, která je zároveň jednou z architektek Studia IN2. Bylo tedy logické, že se na jeho návrhu a realizaci podílela ona sama společně se svou kolegyní Lucií Barešovou. Zařizování bytu trvalo celkem pět let a jak autorka a majitelka říká, všechno v něm má nějakou souvislost, řád a příběh.

 

Realizace zvítězila v soutěži Interiér roku v kategorii novostavba. V rámci této soutěže jsou každoročně oceňovány vyjímečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry.

Během rekonstrukce došlo k celkové změně dispozice bytu. Například původní WC bylo zbytečně dlouhé, půdorys koupelny zase kvůli stoupačkám nepravidelný a prostor u ložnice, který mohl sloužit jako komora, byl zcela nevyužitý. To se designérka rozhodla změnit. Nakonec zde vznikly tři malé místnosti vedle sebe (komora, WC, koupelna).

Stěny předsíně a ložnice pokrývají opakující se dekory. Nejedná se o tapetu, autorky jsou vždy radši, když může stěna dýchat. Proto v devadesáti procentech případů po stěnách malují nebo válečku-jí. Malby se navíc dají retušovat.

Designérka v předsíni zajímavě zkombinovala malby s polepy. Návštěvníka jistě zaujmou výrazné figury se silnou bílou konturou, na kterých je dvojice surfařů a syn majitelky na motorce. Dekory na stěnách vycházejí z perforovaných zídek, které autorka objevila na ostrově Fuerteventura.

Paradoxně právě předsíň je dekorovaná tím nejsložitějším vzorem z celého bytu, a to zcela záměrně. Autorka má ráda, když se z předsíně podaří udělat, byť jen opticky, stejně hodnotný prostor k žití ve srovnání s ostatními místnostmi.

V celém bytě se měnila i podlaha, a to z původní laminátové v dekoru javor na třívrstvou plovoucí s nášlapnou vrstvou z olejovaného dubu. Interiérové dveře měly být původně tmavé v dekoru wenge. Designérka je změnila na bílé dveře od Sapeli s čirým sklem a s hezkou proporcí skla a rámu. Prosklené dveře jsou v bytě dvoje, ostatní jsou hladké plné.

Kuchyně je součástí obývacího pokoje, proto je barevně neutrální a perfektně si díky tomu rozumí s ostatním (i výraznějším) nábytkem v interiéru. Prostor příjemně zatepluje dřevo: dub se objevuje na horizontálních plochách, tzn. na pracovní desce a podlaze, samotná kuchyně je vyrobená z lamina v jemné šedozelené barvě.

Část kuchyně s lednicí je sestavena do tvaru písmene L a zezadu je na ni napasována knihovna. Její bok pokrývá perforovaný, bíle lakovaný plech, sloužící jako nástěnka. 

Ve chvíli, kdy vstoupíte do obývacího pokoje, nevidíte rovnou kuchyňský kout, ale knihovnu. Ta přirozeně navádí doprostřed čtvercového obývacího prostoru.

V prostoru obývacího pokoje se objevují výraznější barevné akcenty v podobě tyrkysové na tonetkách, polštářích, obraze a kulatém stolečku. Místnost zdobí barevně lakovaný mohutný stůl z masivu. Díky různým barevným flekům a nerovnostem na něm není vidět žádná nečistota.

Pro výmalbu stěny ložnice zvolila designérka tvarově jednodušší vzor připomínající renesanční psaníčka. Po celé jedné stěně ložnice se nachází vestavná skříň, která poskytuje velkorysý úložný prostor. Nad manželskou postelí visí velká mapa světa.

Dětský pokoj je opravdu nádherný a skvěle promyšlený. Majitelka má moc ráda, když jsou v pokojíčcích místa pro zalézání, takže jednu z postelí rovnou navrhla zvýšenou, aby pod ní vznikl prostor pro válení a čtení.

Nábytek vybrala od španělské značky Rimobel z bílého lamina: dvě postele, dvě zábrany proti spadnutí, knihovnu, skříň a pracovní stůl. Ten je doplněný oblíbenou knihovnou z IKEA, jejíž horní a levý kraj zdobí barevné proužky. K pracovnímu stolu náleží praktická rostoucí židle Tripp Trapp.

Barevnost pokojíku se odvíjí od obývacího pokoje, navíc jsou ale barvy propojené jemnou šedou. Na dvou stěnách kolem spodní postele jsou pověšené tři autorské kapsáře. Na oknech visí rolety z bavlněné látky (dodatečně naimpregnované).

Kombinaci džínoviny, zelenkavé pevné látky ve vnitřku kapes a světle modrého manšestru na bocích pak autorka použila ještě na velkých polštářích. K nim dokoupila pruhované polštáře z IKEA. Dva kusové koberce organického tvaru doplňují a zjemňují hranatost nábytku.