Přidejte vašemu malému obývacímu pokoji co nejvíce prostoru

Inna J. Serba
23. Únor 2018

Problematika malých obývacích pokojů je u nás celkem běžná, jelikož v takových panelácích, kde žije velká část obyvatel, zkrátka obýváky velkým prostorem příliš neoplývají. Proto také existuje i celá řada rad a tipů, jak takovým malým prostorům pomoci, aby alespoň vizuálně působily větší a útulnější, a ne stísněně až klaustrofobicky.

 

Často jsou také ta nejefektivnější řešení ta nejjednodušší nebo málo náročná. Například místo žaluzií použijte na okna dlouhé splývavé závěsy, které váš prostor vytáhnou do výšky a tím jej opticky rozšíří. A jaké další jednoduché triky můžete vyzkoušet?

Použijte zrcadla

 

Designéři je často umisťují na strategická místa v interiéru, aby působil prostorněji. Jedním z nejčastěji používaných míst pro umístění zrcadla v obýváku je centrální bod, kde je soustředěn hlavní prvek obýváku, nejčastěji to bývá nad sedací soupravou. Zrcadla odráží světlo a přidávají „další prostor“, dále tvoří nezaměnitelnou atmosféru například při večerním slunci. Pokud je to možné, umístěte zrcadla naproti oknu, vytvoří se tak efekt dalšího okna z místnosti.

Upoutejte pozornost vzhůru

 

Místnosti mají svůj vertikální a horizontální rozměr a jejich poměr je pro vnímání prostoru důležitý. Pokud máte vysoké stropy v ne příliš širokém pokoji, soustřeďte se při designu právě na strop.

 

Obložte jej, zvýrazněte krovy, umístěte výrazná svítidla, zkrátka nenechte jej se jen tak „vznášet“. V místnostech s vysokými stropy se také doporučuje soustředit se na zdi a umístit tam například řadu uměleckých děl do úrovni očí. Vaše pozornost ulpí na nich a nebudete tolik zkoumat horizontální rozměr.

Používejte neutrální barvy

 

Jedna z nejvíc praktických rad, zkrátka - malé prostory vyžadují lehké neutrální barvy, které je nezatíží na zdech, podlaze, nábytku ani doplňcích. Bílá a béžová samy o sobě prostor zvětšují, protože dobře odráží světlo. Kromě „nafouknutí“ prostoru přináší neutrální barvy také pocit okamžité propracovanosti detailů a vytváří uklidňující prostředí.

Vybírejte lehký nábytek

 

Mohutné kusy nábytku jsou mimo. A nejde jen o jeho váhu, ale také z jakého jsou materiálu, jaké barvy atd., to vše vizuálně určuje jeho těžkopádnost. „Lehký“ nábytek je světlý, bývá na nožičkách a nestojí tak mohutně celým svým rozměrem na zemi, častěji ze skla či plastu než z pravého dřeva.

Na velikosti  záleží

 

Při výběru nábytku do malého obýváku vždy řešte jeho velikost. Přemýšlejte, jestli opravdu potřebujete velkou rohovou sedačku nebo vám stačí menší pohovka bez opěrek a menší taburet, totéž jestli potřebujete skříně a vitríny nebo stačí lehký regál nebo police na zdech. Čím méně věcí, tím více prostoru a to platí v každé situaci.