Přestavba chaty u Sázavy

Pavla Kubu
14. Srpen 2018

Malou chatku v Ledečku nad Sázavou zakoupil její nynější majitel - malíř - před několika lety. Pro koupi se rozhodl prakticky okamžitě poté, co místo spatřil. Nabízelo vše, co si může chatař jen přát - les prakticky hned za domem, romantický výhled a řeku v bezprostřední blízkosti. Nicméně rekonstrukce stavby byla nutná, proto majitel požádal o pomoc kamaráda architekta. Díky tomu vznikla v Posázaví opravdu nevšední chatka.


Autor: Pavel Joba, Atelier M1, www.atelierm1.cz

Lokace: Ledečko nad Sázavou


Konstrukce domu je tvořena dřevěnými sloupky a trámy. Veškeré dřevo včetně modřínových prken na fasádě pochází z místní pily. Z fošen stejného materiálu je provedena také podlaha uvnitř budovy. Severní fasáda domu zaujme sestavou malých okenních otvorů s barevnými rámy.

Zajímavým prvkem evokujícím prostředí trampských osad jsou dřevěné sloupy z akátových kmenů, které podpírají střechu a zároveň tvoří nosnou část zábradlí terasy. Zde tráví majitelé nejvíce času a kochají se nádherným výhledem do údolí tvořeného meandrem řeky Sázavy.

Interiér působí velmi přehledně a jednoduše. V místě původní staré chatky se nyní nachází předsíň a dvě ložnice s vloženým mezipatrem určeným pro skladování nejrůznějších věcí a občasné přespání hostů. V nově přistavěné části vznikl velkorysý obytný prostor, který v sobě spojuje kuchyni, obývací zónu s krbem a malířský ateliér.

Stěny a strop jsou opláštěny dřevoštěpkou, jejíž využití pro finální povrchovou úpravu není příliš časté. Zde ale postačuje. Nábytek se nese v typickém chatařském stylu: jde o mix starších a novějších kousků mezi nimiž zaujmou především pozoruhodné stropní lampy, jejichž autorem je bratr majitele.