Přes prostý vzhled toho skrývá mnoho!

Tomáš Čech
13. Únor 2016

Zevnějšek může někdy mást a my jsme pak nečekaně překvapeni. Byl to záměr architektů ov-a a nebo ne? Výsledek ovšem stojí za to, ať už to bylo jakkoliv.


Autor: ov-a

Realizace: 2007

Podlahová plocha:  194 m2


Na první pohled je dům ve Svitavách prostým kubickým objemem, tak trochu ostrůvkem klidu v bouři. Ale?“

 

Na okraji města roste nová, ničím neregulovaná zástavba, a tak vzniká poměrně divoká směska různých přístupů. Klienti a architekti pojali svůj návrh úplně opačně. Dům má prostý kubický tvar, který jen částečně narušuje terasa v patře. Okení otvory prolamují fasády logicky a v promyšlených poměrech, fasáda z cementovláknitých desek svou hladkostí vše jen podtrhuje. I další zvolené materiály odpovídají prvotímu dojmu.

 

Vstup do interiéru ale naš dojem naruší. V jasném rastru 4x4 m se odehrává hra prostorů prázdných a plných, otevřených a uzavřených, veřejných a soukromých. Denní a tedy společenská část prostupuje oběma podlažími a kombinuje nízké a vysoké prostory. Luxusní dojem je střídán klasickými proporcemi tam, kde by to bylo jen prostým plýtváním. Naopak soukromá část je navržena klasicky, úsporně a bez překvapení.

 

„Ve výběru domů od architektů ov-a se objeví tři domy. Jeden dnes a další v následujících dnech. Mohou se zdát naprosto rozdílné, přesto mají jisté společné rysy.

 

Když je vidíte na první pohled, trochu z dálky, zdají se prosté. Nikoli ve významu špatné, ale jsou jednoduché, nevybočující. Až se přiblížíte, začnete tušit něco více, překvapení, nápad. A až po vstupu dovnitř se rozehraje různost prostorů a propojení, která obyčejné stavění proměňuje na architekturu.“

Nároží domu je „vykousnuté“ terasou. Dřevěná konstrukce však pomyslně doplňuje hranol do plné podoby. Vedle domu je skryta samostatně stojící garáž. Je přetažena valem z hlíny a jednak se tak schovala, druhou výhodu je částečné vnitřní mikroklima jako ve sklepě.

Jasné poměry oken, čistá geometrie – na první pohled zde není nic zvláštního. Prostorová bohatost a důmyslnost se však ukrývá až uvnitř. Tam vychází vstříc uživatelskému pohodlí.

Dům má okna na všechny světové strany. Každý pokoj tak využívá trochu jiné světelné podmínky a obyvatelé si tedy mohou, aspoň mezi sebou, vybrat.

Celá polovina domu je propojena v jeden velký obytný prostor. Spojují se obytná část, kuchyně a jídelna s pracovnou na patře. To vše různorodě osvětleno. Zajímavý mix!

Modul 4x4 m je zopakován celkem dvanáctkrát. V prvním patře nalezneme vstup a technické zázemí, jednu ložnicic a velkou obytnou místnost. Ta pak pokračuje v patře, kde jsou také dvě další ložnice a koupelna.