Přepychový koňský statek po skandinávsku

Kristián Baláž
1. Říjen 2018

Rozloha: 340m²

Lokalita: Enköping, Švédsko


Kdo by věřil, že inspirací pro tento nádherný dům byl skandinávským majitelům klasický texaský ranč. Rozhodně jste na velkém omylu, zda si myslíte, že nahlédnete do interiéru plného kravských kůží, koňských podkov a pouhého dřeva. Půdorys této nemovitosti je sice vypůjčen z Texasu, ale interiér byl zvolen v moderní ethno styl, který je ve Skandinávii oblíben.

 

Tento okouzlující bílý dům o rozloze 340m² se nachází na pláních poblíž města Enköping. Kombinace bílého obložení s černou břidlicovou střechou jde stále stejnou cestou s místní architekturou, naopak azurově modrý bazén, stáje pro koně, skleník a především interiérové vybavení vás překvapivě oslní.

Obývací pokoj je sladěný do bílé barvy, a k té se jak známo skvěle hodí modrá (polštářky, porcelán). Atmosféru světlého interiéru také doplňují nenápadné i velmi výrazné cenosti a artefakty, jakými jsou kameny, nádherné thajské lucerny, koňské sošky, nebo bambusové květináče.

Je zde velká televizní místnost, ve které vintage stůl skvěle kontrastuje s moderní sedací soupravou. K tomu se zde objevují Ethno doplňky, které se vkusně nachází samostatně nebo ve skupinkách v celé oblasti interiéru. 

 

Na místě byla zvolena jednodochá přírodní koncepce založena na kombinaci bílé barvy a dřeva. Samostatnou zmínku si zaslouží také dekorativní předměty, jako jsou koše, dřevěná ,,lízátka'', kožešina a podobně.

Hned vedle televizní místnosti se nachází rozšířené schodiště, u kterého jsou také umístěny další pozoruhodná umělecká díla. Hlavní pozornost by měl dostat především mušličkový lustr, u kterého se vlastně jedná o skořápky mušlí, propletené dřevěným vlascem, který si majitelé přivezli ze své cesty skrze Thajsko.

Bílá kuchyňská linka s pracovní deskou, která je ve stejném tmavém provedení jako jsou dřevěné parkety na podraze, tvoří překrásnou atmosféru v kuchyni. Také je zde vidět, taková ta moderní nostalgie, a tím je zmiňován bílý dřez s retro vodovodní baterií, nebo stříbrná svítidla zavěšena ze stropu. Všechny tyto prvky vytváří kouzlo - místa, kde vše zapadá, jak se patří.

 

Při výběru kuchyně zůstali majitelé věrni značce IKEA. 

Majitelé se nechali inspirovat trochou toho Thajska, kde se zabořují bambusové tyče do písku na pláži a poté se pověsí houpací síť. Za tímto účelem zde byly vybudovány dřevěné pilíře na terase, hned u bazénu.

U bazénu se také nachází bílá stěna se zapuštěnými okny, která chrání před severním větrem, a dopřává svému majiteli klidný a nepřerušovaný relax.