Přepychový dům rozdělen do dvou sehraných celků

Hedviga Nosáľová
18. Květen 2015

Prostor, bohatství, beton a příroda jsou faktory, které poukazují na komplex Chiltern Drive House. Nachází se v samém centru Singapuru a klienti požadovali souhru mezi okolím a domem. Studiu Wow Architects se to bezesporu podařilo.

"Dům byl postaven jako jediná monolitická betonová konstrukce.Tkaná ocelová výztuž a dřevo, do kterých byl dosazen beton, je největší ukazovatel celé stavby. To znamená, že celý povrch a konstrukce jsou z betonu a ve zdech se nachází ocelové výztuže.,, vysvětlili architekti.


Studio: WOW Architects
Název: Chiltern Drive House
Fotografie:  Aaron Pocock
Privátní rezidence
Realizace: 2010 - 2013
Lokace: Singapur
Povrch: 493 metrů čtverečních

Prostory uvnitř a kolem domu byly navrženy pro každého člena rodiny, aby si dokázali vychutnat své vlastní soukromí a rozmlouvat s přírodou. Stavba domu byla inspirována geometrii - v tomto případě architekti vytvořili čtvercový půdorys, ale prostorové uspořádání je v komplexní souhře. Místnosti jsou velkoryse velké, vzájemně propojené a táhnou se po celé délce domu v různých směrech. Tyto podlouhlé místnosti vybízí na dlouhé relaxace u okna, která jsou po celé délce místnosti - proto nabízí nádherný pohled na obcházející panorama.

" Šlo nám zejména o vizuální propojení uvnitř místnosti, stejně jako vesmíru do vesmíru pomocí sjednocení obyvatel a jejich povědomí o vzájemném soužití uvnitř domu, a také silné propojení domu do svého okolí.,,

Obývací a jídelní místnosti jsou spojeny v jednom nepřetržitém prostoru s bazénem na jednom konci a zadní zahradou na druhém. Podél celé délce místnosti se nachází nízké okno. Dlouhé horizontální okna poskytují přímé spojení s krajinou. 

Podobně, prostorná kuchyně obsahuje velký ostrůvek, který po své celé šíři nabízí pohled na zadní zahradu a dělá z kuchyně světlé a příjemné místo, které je stejně tak velký sociální prostor.

Jelikož se celý dům nese v duchu prohlubování citů k přírodě, v každé místnosti se nachází horizontální velké okno. A není jinak také v druhém patře, kde jej můžeme spatřit v celém průčelí. Zejména přináší nepřerušovaný výhled na příměstské panorama. V patře se nacházejí ložnice a koupelny.

I když byl dům navržen jako celek všech zkušenosti architektury, interiéru, designu a integrace krajiny, každý obor má svůj jedinečný výraz a koncept; architektura s jeho robustní betonovou konstrukcí je estetickým vyjádřením stavebního procesu, krajina se čtyřmi úrovněmi odlišných řešení a s různými prostorovými cíli.