Přepychový byt v činžovním domě

Natálie Vopařilová
21. Červen 2016

I v malém bytě může vzniknout něco neobyčejného. Šikovní designéři dokáží i z legračně malých prostor vytvořit záviděníhodný interiér, který bez problémů pokryje nároky každodenního života. Právě tak tomu je i v případě realizace, která se stala námětem dnešního článku. Neveliký pražský byt je inspirativním projektem, který je názornou demonstrací důmyslného spojení praktického bydlení na malém prostoru s prvotřídním designem. V portfoliu se s ní pyšní architektonický ateliér Petra Jančálka.


Rekonstrukce probíhala v malém bytě v posledním patře činžovního domu ze 30.let 20.století v centru Prahy. Byt byl před zařizováním kompletního designu výrazně stavěbně upraven. Ve výsledku v bytě zůstaly zachovány pouze obvodové zdi a původní parketová podlaha. Vše ostatní bylo vybouráno. Cílem bylo vytvořit vzdušný a projasněný otevřený prostor. Dispoziční změna proběhla také v případě vstupu do bytu - vstup byl posunut, dále se změnil směr otvírání vstupních dveří.

 

Barvený koncept interiérového designu zahrnuje bílou a černou barvu. Kontrastní kombinaci posléze doplňují dřevěné prvky. Design kotví na původních obnovených dřevěných parketách, v některých případech na čistě bílé podlaze z lité epoxidové pryskyřice.

Nejzajímavějším celkem bytu je nově vzniklá koupelna. Pro svou extravagantnost se stává samotným srdcem bytu. V bytě opticky vytváří samostatný box. Toho je docíleno mimo jiné také laděním koupelny do černé barvy, díky čemuž se v jinak relativně světlému interiéru vyjímá. I přes toto oddělení ale není narušena vzdušnost bytu, jelikož je koupelna po celé své délce prosklená.

 

Z důvodu zachování soukromí je vybavena zatahovatelným černým voděodolným závěsem. Koupelna je obložena černým obkladem ze skel Lacobel. Roštová podlaha je vytvořena z lakovaného exotického dřeva Bankarai. Pod ní jsou chytře schované kanalizační vpusti pro odvod vody ze sprchy. Koupelna je vybavena černou toaletou a bílým umyvadlem. Čelní stěna koupelny je obložena zelenou skleněnou mozaikou Bisazza Miscele Oro 20 se zlatými prvky. Na efektnosti jí posléze přidává působivě řešené osvětlení nad umyvadlem.