Překvapivě příjemné bydlení ve zrezivělé plechovce na pobřeží Atlantiku

Damián Hruban
29. Září 2016

Nová stavba připomíná na první pohled z dálky spíše kontejner než nějakou formu bydlení.  Se svojí velikost dostala výstižný název - The Enough House (dostačující dům), se kterým dominuje městečku Upper Kingsburg v kanadské provincii Nova Scotia.

 

O realizaci projektu se postaralo studio MacKay-Lyons Sweetapple Architects. Dům se může zvenčí zdát příliš malý, ale jak už název napovídá, je podlahová plocha 65 m2 naprosto dostačující.

Zdi a střechy jsou pokryty ocelovými panely Cor-Ten. Na jejich povrchu byl vytvořen povrch, který má připomínat vzhled starého zkorodovaného železa. Architekti z MacKay-Lyons tento dojem označují za “rurálně industriální”

Budova byla posazena na dvou betonových zdech, a tak je její střed ve vzduchu.

Vchod do domu byl navržen na jižním rohu budovy, kde byla vyříznuta markantní část jejího objemu. To dělá tradičně vyhlížející exteriér silně moderním.

Stavba má být odrazem tradiční koncepce budov ze třicátých let 19. století, které byly typické pro tuto kanadskou oblast

Aby byl vyříznutý kus objemu na jihu v balanci, tak byl celý severní roh prosklen francouzskými okny. Tím se nabízí široký rozhled na obklopující agrární krajinu a občas se pasoucí stáda ovcí.

The Enough House je skvělým důkazem, že lze postavit pozoruhodnou a jedinečnou stavbu i s minimálními rozměry.