Pravé úhly, dřevo a nádherný výhled na zátoku

Luci Bečková
25. Únor 2016

Autor: Charles Gane, ředitel CORE Architects Inc.
Místo: Toronto, Ontario, Kanada


        Návrh a samotná konstrukce tohoto domku v zátoce Monument Channel Gerogian Bay byla dokončena v roce 2014. Hrdým autorem je tým CORE Architects Inc. - oceňovaná skupina architektů a interiérových designérů se sídlem v Torontu. "Od svého založení v roce 1994 jsme se rychle vměstnali mezi své vlastní konkurenty a to svými inovativními a přesto promyšlenými konstrukčními návrhy." Zakladatelé firmy - Babak Eslahjou, Charles Gane a Deni Poletti - sdílí filozofii designu, která se zaměřuje na kreativitu, inovace a udržitelnost. Mezi jejich obchodní cíle patří kromě spokojených klientů také maximální účinnost, dodržování harmonogramu a rozpočtu.

 

        Chata má téměř 200 m² a je určena pro celoroční použití. Primárním stavebním materiálem je douglaska - dřevina, jejíž původní domovinou je severoamerické západní pobřeží. Dřevo je vhodné pro použití jako konstrukce ve vnitřních i venkovních prostorách, pro stavbu lodí či parketových podlah. V tomto případě byla využita na vrchní nosné konstrukce, stropní obložení, vnitřní povrchové úpravy stěn, skříně, kuchyňský ostrůvek, atd.

 

        Design oslavuje použití jednoduché nosné konstrukce, kde celkovou organizační logiku dodává systém sloupů, trámů a vaznic. Trámy jsou v mnoha případech ponechány v masivu. Všechny však byly prefabrikované ve výrobním závodě. Dřevo v interiéru nebylo ošetřováno a je zachována jeho přirozená podoba. Zvenku je pak jeho povrch pouze dokončen čirým penetračním olejem. Vnější plášť se skládá buď z konstrukčního dřeva nebo cedrových šindelí. Dům získává veškerou elektřinu z vlastních solárních panelů a využívá vlastní odpadní vody za pomoci septiku s bio-filtrem.