Pracovna jako na vlnách

Kateřina Cibulková
27. Únor 2016

Vytvoření přehledné domácí kanceláře, kterou mají graficky spojovat prvky námořnického tématu, je poměrně neobvyklé zadání. Rozbouřené mořské vlny a pořádek potřebný pro rychlé zdolání povinností, to jakoby na první poslech ani nešlo dohromady. Přesto se nakonec zrodilo velmi jednoduché a důvtipné řešení. 


Tomáš Horalík / Praha / 2011


 

Stejně jako námořníky, rozhodl se i autor projektu Tomáš Horalík uložit věci v místnosti do kajut. V sedmi řadách zabírá systém barevně oddělených polic a zásuvek celkem tři stěny pokoje, právě tak, jako v obrovském parníku. Jednotlivé třídy, jsou pro snadnou orientaci odděleny symboly na dvířkách. Velmi efektní i efektivní grafické pojetí tak nenechá při hledání ztroskotat ani toho nejzmatenějšího pracanta.

 

Praktickou složku stylového zpracování doplňuje i ta dekorativní. Bílé stěny jsou ozdobeny lineární ilustrací zobrazující parníky, velryby a plachetnice. Decentní prvky, které se ale vyjímají na prázdném pozadí, na sebe patřičně strhují pozornost, celkově dotvářejí image místnosti a ozvláštňují ji. Vedle převládající modré se v pracovně objevuje také dřevěná podlaha s dveřmi a pohovka čalouněná neutrálně šedou textilií.