Práce pro kolegu

Tomáš Čech
10. Listopad 2015

Ruští architekti ze studia Ruetemple přetvořili bývalou garáž ve velkorysý ateliér. Místnost rozdělili do jasných zón a použili spoustu dřeva. Výsledkem je krásný světlý prostor, který bude sloužit pro práci, odpočinek a čerpání inspirace.


Autor: Ruetemple

Realizace: 2015

Plocha:  35 m2

Místo: Moskva I Rusko


Tatínek se rozhodl podpořit svou dceru a věnoval ji prostory pro zbudování nového ateliéru. Architekti z ateliéru Ruetemple měli jasné zadání – v části prostor vytvořit pracovní zónu a v druhé části pak zónu odpočinkovou. Navrhli tak velký kus nábytku, který spojuje pohovku, police a stůl. Podél okna pak zbylo místo pro další bohatě osvětlená pracovní místa. Vše je vizuálně propojeno dýhovanými povrchy. Bonusem pak bylo odstranění podhledu a odkrytí pohledu na působivou střešní konstrukci.

 

„Představte si, že máte k dispozici rozlehlý prostor. Nabízejí se dvě varianty – můžete ho rozčlenit na menší části a nebo ho ponechat vcelku, a pouze každý kousek jinak využívat. Jak se rozhodili architekti Ruetemple? Ani tak, ani tak. Prostor zůstal zachován jako celek, z jedné strany přehlédnete na druhou, přesto je rozdělen poměrně silně. Policová stěna, rozměrná pohovka, lineari stolu pod oknem – to vše jsou jasné samostatné zóny. Řešení je to hraniční, přesto myslím zdařilé a funkční. Ukazuje se, že extrémy a tedy dogmata nemusí vést ke zdárnému cíli.“

Architekti se snažili o co nejsvětlejší interiér. Proto je přímo pod oknem umístěna dlouhá pracovní plocha. Přirozené osvětlení je pak doplněno svítidly speciálně vybranými pro různá místa v interiéru.

Odpočinková zóna je velmi prostorná a poskytuje naprostý dostatek pohodlí. Ideální pro sbírání inspirace.

Pracovní deska je velkorysá ve všech směrech – jak do šířky, tak do hloubky. Zajímavé je osvětlení závěsnými svítidly a nikoliv klasickými lampami. Ty možná ještě přibudou.

Policový systém nabízí různě velké a tvarované prostory, a měl by tak pobrat vše, co bude potřeba. Zajímavostí jsou nakloněné police pro spisy a podobné materiály.

S půdorysu je patrné jasné rozdělení jednotlivých zón. Jedna pracovní část pod oknem a druhá napravo. V levém rohu je pak místo pro odpočinkový prostor.

Řezopohled pěkně dokumentuje prostorové vztahy a zároveň je z něj patrná působivost konstrukce krovu. Takováto technická řešení je vždy škoda schovávat.