Pozemský ráj uprostřed města

Anna Dlouha
30. Duben 2017

Třípatrový domek se nachází v těsném objetí dvou dalších staveb, to už je zkrátka úděl řadových domků. Přestože pravá ani levá strana neposkytují prostor pro zahradu, část před a za domem nějaký ten kousek zeleně přece jenom nabídne. Přední zahrada je od rušného města oddělena plotem s dřevěným lemováním. Na každé správné zahradě, bez ohledu na velikost, by nemělo chybět posezení, a ani náš domek není žádnou výjimkou.

 

Na lehce vyvýšené předsádce před domem se zřídila odpočinková zóna pro osm lidí. Posezení a klábosení je možné za jakéhokoliv počasí díky dřevěné stříšce, jež se nad klidovou zónou zbudovala. Ať už tedy slunce pálí o sto šest nebo padají trakaře, zábava může pokračovat.

Skrz terasu se dostaneme do stavby samotné. Dům má tři patra. Poslední umístěné do podkroví čítá pouze jeden pokoj. Jedná se o jakýsi výklenek, do něhož vyúsťuje schodiště. Svým umístěním, zkoseným stropem a zdmi, velkolepým arkýřovým oknem nabízejícím výhled na celé okolí, jemnými tóny a minimalistickou vybaveností působí na své pozorovatele jako pokoj pro princeznu v nejvyšším patře věže.

 

Druhé patro je pak věnováno stejnému účelu – najdeme v něm ložnice a sociální zařízení. I zde se vsadilo na minimalismus. Kromě pokojů poschodí nabízí také koupelnu a toaletu. Z hlediska barevnosti zvítězila v obou místnostech střídmá a nikdy nestárnoucí bílá. Koupelnu a toaletu má doma každý, ale co takhle soukromou šatnu? Australský domek se může pochlubit i jí. Převlékárna se chytře zasadila za koupelnu. Po ranní očistě tak majitelé nemusí pro oděv chodit daleko.  Posledním koutkem, který druhé patro nabízí je „technická místnost“. Do ní se umístila pračka, sušička, dřez, čisticí prostředky, ale také kávovar a toustovač.

 

O pár schodů níže, o pár kroků dále… Voalá, vítejte v srdci domácnosti. Celé první patro tvoří velkolepý otevřený prostor. Jediným rozdělovníkem mezi jednotlivými částmi místnosti je převýšení. Z toho důvodu se kuchyň vložila na vyvýšený ostrůvek. Od jídelny a obývacího pokoje ji oddělují dva schody. Denní prostor byl vybaven několika zajímavými prvky – domácí vinárna pod schodištěm, „baňkovitý“ lustr nad jídelním stolem, zrcadlo mezi horními a dolními skříňkami kuchyňské linky. Netradiční je také zakomponování kuchyňského ostrůvku.