Posuvná elegance

Zuzana Kysučanová
6. Září 2015

Nemáte rádi, když potřebujete vyvětrat a průvan vám práskne dveřmi? Zaměřte se na dveře, které se neotevírají, ale posunují. V dnešní době velice oblíbené a moderní řešení, jak ušetřit prostor kolem dveří, který lze využít i jinak. Co třeba designovým doplňkem nebo živou květinou.

 

Posuvné dveře se vyrábí jako klasické otevírací, mohou být dřevěné, skleněné, kovové, plastové atd. Jednou změnou je jejich kování, které je zde formou pojezdů. Záleží, jestli si přejete, aby se schovávaly do zdi nebo byly předsazené na zdi, jestli by měly být jednokřídlové nebo raději dvoukřídlové.

 

Ještě než se rozhodnete pro tento typ otevírání, dobře si změřte prostorové možnosti dveří. Pokud by se měla křídla zasunovat do zdi, měla by zeď mít odpovídající tloušťku, šířku (prostor pro dveřní křídlo/křídla) a nosnost, proto se raději poraďte s odborníkem. U předsazených dveří je to jednodušší, šířka zdi by měla být zhruba stejná jako šířka dveří.

 

Kde lze použít posuvné dveře? Kdekoli, kde je pro ně dostatek prostoru, respektive v interiéru u vnitřních zdí nebo obvodových, anebo i v exteriéru jako posuvná vrata. Vyhlaste konec věčnému válčení „dveře versus panty“. S posuvnými dveřmi na vás tento problém nečeká, už žádné zdlouhavé trefování se do pantů. Dveře se jednoduše zasunou do zdi nebo podél zdi. Bez problému pak můžete stěhovat nábytek a procházet.

Dvoukřídlé posuvné dveře, které se zasouvají do zdi. Materiál, typ a barevná kombinace je různorodá. Dveře ale musí být tenké a lehce ovladatelné.

Nádherná kombinace jednoduchosti a designu. Dvoukřídlé předsazené dveře posuvné, které zde nahrazují funkci spíše závěsu, jsou perforované. Děrování je nestejné a bez výplně, působí vzdušně a jemně rozdělí prostor.

Klasické řešení předsazených dveří, které se velmi dobře uplatní v panelákových bytech, kde není příliš prostoru.

Halu s velkými rozměry nemusíte rozdělit pouze zdí, lze ji rozčlenit i pomocí skleněné stěny s rámováním. Součástí jsou velké posuvné dveře. Vzniká pak široký prostor, kterým můžete stěhovat objemnější nábytek bez složitých výpočtů.

Skleněné dveře jsou opravdu nádherné a elegantní. Tmavé zbarvení vás upozorní a zamezí případné bolavé nehodě.

Mléčné sklo v kombinaci s černým rámováním vkusně rozdělí a zároveň uzavře prostor. Když sladíte i ostatní doplňky, vytvoříte si dokonalou atmosféru.

Jak je vidět, skleněné dveře jsou v současné době naprostým hitem. Zde jsou názorné dvě možnosti pojezdů. Která vás zaujala více?

I francouzské okno lze otevírat posuvně. V případě otevírání dvěma dveřními křídly dostáváte kousek přírody přímo do interiéru. Není nad příjemný venkovní vánek čerstvého vzduchu.

Zdali toužíte po designu, který zaujme na první pohled, zvolte barevný rám, který vyzdvihne velikost francouzského okna. Aby nedocházelo k jeho narušení, je jediné rozdělení dveřmi, které jsou posuvné.