Postavte si nábytek. Bez nářadí.

Luci Bečková
6. Květen 2018

Nábytek Modos

 

Návrhář: Matt Tyson, průmyslový designér a zakladatel EcoSystems 

Kde: Brooklyn, New York, Spojené státy americké

Kdy: říjen 2014


         Modos je nábytkový systém, sestavitelný bez nářadí, který používá konektory a prkna k vytvoření čehokoliv budete chtít.

 

         "Vytvořili jsme Modos, protože s tradičním nábytkem se pojí spousta špatných věcí. Za prvé, montáž nábytku je otravná. Mnoho přátelství během ní určitě skončilo. A nejen to. Konečný produkt často bývá zklamáním. Nábytek "z krabice" se většinou vyznačuje velmi nízkou kvalitu. A navíc - po vybalení z krabice jste buď omezeni na jednu jedinou věc nebo vás kousek na zakázku bude stát horentní částky. Vymysleli jsme lepší variantu. To je důvod, proč jsme vyvinuli Modos," zní Mattovy slova.

 

                                                                  Jak vlastně to funguje?

  

1. Konektory - Po rozsáhlém výzkumu a mnoha opakováních došlo ke zjednodušení kování na 3 protlačované hliníkové profily. Tyto výlisky jsou nařezány do 2,5 cm sekcí, povrchově upraveny a očištěny.

 

2. Desky - Výrobci používají certifikovanou FSC (Forest Stewardship Council) překližku nábytkového typu, laminované lepidlem bez formaldehydu. Tato překližka má již předem javorovou nebo ořechovou dýhu. Pět vrstev dřeva, v celkové tloušťce téměř 2 cm zaručuje velkou pevnost a odolnost.

 

3. Geometrie - Návrh pracuje s třením mezi konektory a deskami. Vložením desky do konektoru je hliník nucen k prohnutí a stlačením se k sousední desce, což dále zvyšuje tření. Díky vlastnostem šestihranných forem dochází k vytváření velice silné konstrukce.

 

 

                                                   "Lego pro stylové a důvtipné dospělé." 

                          Tak se o Modusu vyjádřil anglický mezinárodní deník The Financial Times.

 

 

                                                               Jaké jsou ty největší výhody?

 

1. Žádné nářadí - Konec stále chybějícím klíčům a napjatým vztahům. Montáž tohoto nábytku je bezproblémová díky snadno použitelným spojkám. Jednoduše "sepněte" dohromady konektory a prkna.

 

2. Vyrobeno pro změnu - Ať už se stěhujete nebo přemýšlíte, že vašim policím by více slušena role konferenčního stolku... na vše je tento nábytek připraven. Lze jej snadno překonfigurovat na cokoliv, co vyhovuje vašim potřebám. Buďte kreativní.

 

 

3. Vysoká životnost - Jádra z pevné břízové a olšové dýhy zajišťují vynikající pevnost a strukturální celistvost. Podobně je to s hliníkovými spojkami, které umožňují neustálou montáž a demontáž.

 

4. Eco-friendly (=šetrné k životnímu prostředí) - Veškeré dřevo pochází z udržitelných a FSC certifikovaných zdrojů a přispívá tak k minimalizaci dopadů na životní prostředí. Kromě toho rovné přímočaré formy zajišťují velice nízké procento odpadu, obvykle méně než 5% a to hlavně piliny. Ploché balení Modosu činí jeho přepravu nesmírně efektivní. Na konci životnosti tohoto produktu mohou být dřevěné součásti průmyslově zkompostovány a spojky jednoduše zrecyklovány.

 

        "Vložili jsme mnoho úsilí do tvorby Modos tak jednoduchého, funkčního a dostupného, jak jen to bylo možné. Chceme, aby výroba a montáž nábytku byla zábavná a intuivní zkušenost."