Pokoje pro děti, které rostou s nimi

Hedviga Nosáľová
22. Leden 2015

Někdy je velmi obtížné a také nákladné měnit a přetvářet dětské pokojíky s tím, jak vaše děti rostou. Dětství a dospívání není dlouhá etapa života, zato ale nejvíce důležitá. Dítě potřebuje místo kde se může vyvíjet, které ho posune správným směrem, kde má pohodlí a kde může vyjádřit sama sebe. Děti a teenageři často mění svůj styl, dnes mají rádi tohle, zítra tamto a někdy je to velmi nesnadné přizpůsobit tomu i pokoj.  

INVESTUJTE DO NESTARNOUCÍHO NÁBYTKU

Když máte malé dítě, je snadné pořídit nábytek. Dítě ještě nemá ještě svůj vlastní styl a je mu to vlastně jedno... hlavně ať má kde spát a kde si hrát. Každopádně děti rychle rostou a vy si to ani neuvědomíte, ale opět přijde čas na koupi nového nábytku a postele. Víme, že nábytek a postele jsou nemalé výdaje a proto raději sázejte na nestárnoucí nábytek.

Sice malé komůdky, malé postýlky a malé všechno je moc roztomilé a hezké, ale pokud nemáte peněz nazbyt, raději si pořiďtě nábytek takový, který může dítě využívat v každém věku. 

VYBERTE MULTIFUNKČNÍ NÁBYTEK

Vícefunčkní nábytek vám zůstane dost dlouho a o to právě jde. Abyste ušetřili, nemusíte kupovat například přebalovací pult, ale stačí přebalovací podložka, které uděláte místo na nestarnoucí komodě nebo na psacím stole.

Určitě se bude hodit také postel s úložným prostorem, tu dříve nebo později rozhodně oceníte. Dítě si tak vždy může uklidit své hračky pod postel a vypadá vše uklizeno. 

VYBÍREJTE NEUTRÁLNÍ BARVY

Ano, každý si představí dětský pokojíček natřen pastelovými barvami, ale pokud myslíte také na budoucnost, víte, že takové barvy určitě nejsou to pravé. Zkombinujte barvy s nestárnoucím nábytkem.

Využijte teplé, jemné a neutrální barvy. Zapomeňte na namalované zdi s krtečkem a raději vsaďte na moderní tapetu, nebo nálepku na zeď.

PŘIDEJTE OSOBNOST DÍTĚ

Pokoj je určen pro děti, kteří mají neustálou touhu vyjadřovat sami sebe, poznat sami sebe i ucelovat si vlastní svět, proto je nesmírně důležité vyobrazit pokoj jako místnost vašeho dítěte, nikoliv vás. 

Dovolte mu si uspořádat pokoj tak, jak si sám přeje. Víte, že dospívání a jeho posun nezastavíte, a také víte, že bude měnit velmi rychle názory, postoje a to, co se dítěti vůbec líbí nebo nelíbí. A proto vsázejte na doplňky. Nábytek nechejte statický, neměnný. Využijte nestárnoucí kusy nábytku. Měňte pouze doplňky podle vývoje dítěte. A někdy to bude velmi obtížné, když vaše dítě přejde z popu na metal, anebo z rocku na hippie :-). 

  • Pořizujte nábytek stále moderní a pro každou věkovou kategorii - jak pro dítě, tak pro dospívající.
  • Používejte neutrální barvy, žádné pestré barvy a malůvky na zeď. Můžete využít tapety, nálepky, proužky.
  • Chápejte vývoj vašeho dítěte a s tím spojené změny stylů, názorů.
  • Využívejte doplňky. Nábytek neměňte.